Premenstrual sendrom yani adet öncesi sendrom bir çok kadının sorunudur Adet öncesi dönemde yorgunluk, sinirlilik, aşırı yeme isteği ve depresyon gibi belirtiler gösterebilmektedir. Premenstrüel sendrom bir nedene bağlı olmadan bir anda farklı duygular ve stres yaşanmasına sebep olabilmektedir. Adet gören her 4 kadından 3’ünün bir tür premenstrüel sendrom yaşadığı tahmin edilmektedir.
Premenstrual sendrom nedir ?
Premenstrüel sendrom (PMS), adet döngüsünün belirli günlerinde, genellikle sadece adetlerinden önce, kadının duygularını, fiziksel sağlığını ve davranışını etkileyen bir durumdur Tam olarak premenstrüel sendroma neyin neden olduğu bilinmemektedir, ancak Hormonlardaki döngüsel değişiklikler beyindeki kimyasal değişiklikler, Depresyon vb durumlar pms i arttırabilmektedir Premenstrüel sendromun için potansiyel belirti ve semptomları çok çeşitlidir.
Premenstrüel sendromun (PMS) Depresyona eğilimi,gerginlik veya kaygı, ağlama krizleri,sinirlilik veya öfke,iştah değişiklikleri ,aşırı yiyecek tüketme isteği uykusuzluk, konsantrasyonda zayıflama ,kas ağrısı ruh hali değişiklikleri, hassas göğüsler, aşırı yemek isteği, yorgunluk, sinirlilik ve depresyon gibi çok çeşitli belirti ve semptomları vardır
baş ağrısı,ödem, kilo artışı,karında şişkinlik,(sivilce) artışı, kabızlık , ishal problemleri yaşanabilmektedir.. . Ancak çoğu kadın bu problemlerin sadece birkaçını yaşamaktadır.
Prementrual sendromda beslenme önerileri
n Az sık yemek yemeye
n Lif içeriği yüksek beslenmeye
n Güne mutlaka kahvaltı ile başlamaya
n Alkolden ve alkollü içecekleri tüketmemeye .
n Çikolata ve kakaolu yiyeceklerden uzak durmaya
n Tuzu ve tuzlu ürünleri beslenmenizden çıkartmaya
n Rafine karbonhidrat tüketmemeye
n Kaliteli karbonhidrat tüketmeye
n Kafeinli içecekleri ( çay ,kahve , vb ) daha kontrollü içmeye
n Omega 3 kaynaklarından zengin beslenmeye
n Mutlaka hareket etmeye
n Su tüketimini arttırmaya
n Günde 5 porsiyon meyve ve sebze tüketmeye
n Probiyotik içeriği zengin beslenmeye
n Mümkünse 45-60 dk arasında yürüyüşler yapmaya.
n Sigara içmeyin
n Ağrı kesicileri doktor önerisi ile kontrollü tüketin
n Yeterli uyku uyumaya çalışın
Bu öneriler yaşadığınız Prementrual sendrom belirtilerini hafifletmeye yarayacaktır
------------------------------------------