Sürekli zihinlerde oluşan sorular ekmek yemelimiyim ?
Ekmek popüler kültürden günümüzde en çok etkilenen kilo artışının yegane sorumlusu olarak gösterilen besindir. Hakkında çok şey söylense de Farsça “Nan” anlamına gelen ekmek dünyada bir çok insanın temel enerji kaynakları arasındadır. Bilimdışı verilerden dolayı çok etkilenen ekmek popüler kültür ve pr çalışmaları ile kafa karışıklığına neden olan bir besin olmuştur.Ekmeğin kıymetinin bilmeyenlere “nankör denirmiş eskiden Günümüzde hala kullanılan bir kelime olan nankör aslında birçok şey ifade eder.
Kanıta dayalı Tıp açısından yapılan bir çok çalışma verilerinde seçilen ekmeğin türü , tüketilen miktarı genel sağlığın korunmasında oldukça önemlidir.
Tercih ettiğiniz ekmekler arasında ;Tam buğday , çavdar, arpa , ekşi mayalı tam buğday , siyez ekmeği vb öncelikli olmalıdır.
NEDEN TAM BUĞDAY VEYA TAM TAHILDAN YAPILMIŞ EKMEK TERCİH ETMELİ ?
1- Tam buğday içersinde yüksek oranda diyet lifi bulunur. Bir ince dilim tam buğday ekmeği yaklaşık ortalama ağırlığı 25 gr dır Bir dilim tam buğday ekmeğinde 1.6 -1.7 gr diyet lifi bulunur.. Sindirim sisteminin düzenli çalışmasına , kan şekerinin regüle edilmesine ,ve kilo probleminin yönetilmesine yardımcı olan lif için çok önemli kaynaktır.
2- Özellikle buğday lifinin içinde inülin bulunur.İnülin sindirim sisteminde sindirilmez ve prebiyotik etkiye sahiptir .Vücut açısından zararlı serbest radikallerin etkisini azaltır. İnülin bağırsakta kısa zincirli yağ asitlerinin miktarının artmasını sağlar ve neden olur ve bağırsak pH’ını düşürür. . Kolon kanserinden korunmak için tam buğday ,tam buğday ekmeği ve tam tahıl ürünleri tüketimi çok önemlidir.yemek çok önemlidir
.
3- Kalp damar hastalıkları , diyabet,kolon hastalıkları ve bazı kanser türleri açısından kaliteli karbobhidratlar ve lif çok önemlidir.Yeterli kaliteli karbonhidrat kaynağı olan ekmeğin ve tahıl ürünlerinin tüketimi ile alınan lif vücut için yeterli ise hastalık etmeni görevi yapan enzimin aktivetisini azaltır. Bu etki ile kronik birçok hastalığa yakalanma riskini azaltmaktadır .
4- European Journal of Clinical Nutrition dergisinde yayınlanan araştırmada günde 3 porsiyon ve daha fazla tam tahıl tüketen kişilerin hiç ekmek ve tahıl grubu ürün tüketmeyenlere göre kalp hastalıkları görülme riskini yüzde 30 oranda düşük bulmuştur .
.
5- Yapılan çeşitli çalışmaların sonıuçlarına göre tam tahıl tüketiminin azalmasıyla birlikte kan kolesterol ve homosistein düzeylerinin arttığı tespit edilmiştir. Tam buğday veya tam tahıl ürünleri Homosistein seviyelerini değerlerini düşürücü etkiye sahiptir..Günde ince 3-4 dilim ( kişisel özelliklere göre bu miktar değişebilir ) tam buğday ekmeği veya tahıl grubu gıda tüketmenin kalp hastalıklarından koruyucu etkisini göz ardı etmemek gerekir.
6- Tam buğday ve Tam tahıl ekmekleri İçerisinde bulunan değerli ve yüksek oranda ki antioksidanlar sayesinde her öğünün antioksidan kapasitesini arttırarak sağlığa değer kataralatr.
7- C–reaktif proteinler ve interleukin konsantrasyonlarının düzenlenmesine ve inflamasyonun önlenmesine yardımcı olur.
8- İçerdiği lutein, zeaksantin adlı fenoller sayesinde göz sağlığının korunması adına fayda sağlar.
9- Kaliteli karbonhidrat içeriğine sahip tam tahıl ürünleri ve buğdayın glisemik indeksi düşüktür. Kişiye göre iyi planlanmış yeterli ve dengeli bir belenme programı ; açlık insülin düzeyini, C-peptid ve Hgb A1C ve düzeyini artırmadığı tam tersine azalmasına yardımcı olduğu yapılan çalışmalarla gösterilmiştir.
10- Kaliteli karbonhidrat içeriğine sahip tam buğday veya tam tahıllar midede uzun süre kalarak tokluk süresini uzatır. Ayrıca leptin hormonunun seviyesinin azalmasını sağlayan tam buğday ve tam tahıllar tok kalma süresini arttırarak gıda tüketiminin kontrol edilmesine yardımcı olur.
---------------------------------------------------