Dünyada ve ülkemizde zor günler yaşarken bulaş riskini azaltmak ve virüsten etkilenmemek adına ülkemizde Sağlık Bakanlığı tarafından “ Evde Kal” ve “Hayat Eve Sığar “ sloganları i etkili bir yöntem olarak kullanılmaya çalışılıyor. Duyarlı davranarak halk sağlığını korumak başlatılan sosyal izolasyonu sağlamak hastalık bulaşma riskini en aza indirmek adına oldukça önemlidir .
Aslında kısa ama birçok kişi için uzun gibi görünen okulların ve çoğunlukla işyerlerinin kapanması her ne kadar bazı işyerlerinde eveden çalışma uygulaması söz konusu olsa da genelde bir çok aile ferdi sağlıklarını korumak adına evlerde sosyal izolasyonu sağlamaya çalışıyor.. Bazı bireyler evden çalışmalarına aynen devam ederken bazı bireyler kısıtlı zamanlarda çalışıyor veya evde vakit geçiriyor olabilirler Bütün aile bireylerin evde olması , yaşanan stres vb duygularla birlikte yemek yeme ataklarını arttırma ve değişik yiyecekler yapma isteğini arttırmaktadır. Birçok kişi için kadın erkek çocuk fark etmeden mutfak ziyaretleri artmakta dolaplar sıklıkla açılmakta hatta alışverişlerin tarzı gün geçtikçe değişmektedir. Geç yatma güne geç başlama ile değişen sirkadyn biyoirtm yemek yeme davranışlarını olumsuz yönde etkileyebilmekte öğünlerdeki içerik ve miktarlar değişmektedir.
Bu zorlu stresli dönemde en sık karşılaşılan sorun birçok kaynaktan elde edilen yeni y ve lezzetli yemek tarifleri evi saran beni ye kokusuyla ekmek tarifleri , ekmek çeşitleri yapmak hamur işleri yapmak birde aile ile kalabalık bol sohbetli sofralarda olunca miktar kontrolü sorun olabilmektedir.
Eğer okul çocuğu yok ise gün geç başladığı için yoğun bir kahvaltı ,atlanan öğlen yemeği yerine yapılan mutfakta hazırlanmış sağlıklı ama enerji içeriği yüksek yiyecekler ve evi saran yemek kokuları ya da ekmek kokuları ile sürekli atıştırmalar bu dönemde kilo artışını desteklemektedir. Ancak oluşan şartlar nedeniyle fiziksel aktivitenin azalması, tüketilen yiyecek ve enerji alımı ile birlikte BKI ( Beden kitle indeksinin) 25'in üzerine çıkması riskini arttırmaktadır. Otoriteler tarafından obezitenin Covid 19 enfeksiyonu tablosu için önemli bir sorun ve hastalığın seyri açısından risk oluşturmaktadır.
Corona günlerinde hızlı kilo vermek bağışıklık açısından anlamlı değildir.Ancak burada yapılması gereken sağlıklı yeterli ve dengeli beslenmeye hayatın bu özel döneminde öğrenebilmek uygulayabilmek ve sürdürebilmektir.
Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi tarafından (CDC www.cdc.gov) tarafından yapılan yayınlanan rapor ve yayınlanan veriler üzerinde Yetişkin ve yaşlılar dahil olmak üzere obezitenin Covid -19 açısından bir yüksek risk oluşturduğunu göstermektedir. Özellikle obezite ile birlikte eşlik eden hastalıklar diyabet ,böbrek yetmezliği, hiperlipidemi, kanser covid -19 riskini arttırmaktadır.
Peki ne yapmak gerekiyor ?
Bu dönemde
1 - Güne çok geç başlamamaya gayret edin.
2- Bozulan sirkadyn ritminizi tekrar düzenlemeye çalışın.
3- Kahvaltınız da çok yüksek enerjili yiyecek ve içecekler yerine kaliteli protein kaynakları peynir yumurta zeytin ceviz söğüş sebzeler ,meyve ,tam buğday ekmeğin e ihtiyacınız ölçüsünde yer vermeye çalışın.
4- Yoğun rafine karbonhidrat kaynakları yerine tam buğdaydan yapılmış ekmekleri tercih edin.
5- Ara öğün yapmayı ihmal etmeyin
6-Öğünlerinizde mutlak yeşil yapraklılardan yapılmış salata bulundurmaya çalışın
7- Öğlen yemeğinizi ve akşam yemeğinizi tencere yemekleri veya et + sebze veya kurubaklagiller den seçerek tüketmeye çalışın.
8- Mümkünse ailece oturarak porsiyon kontrolü yapacak şekilde yemek yemeye çalışın.
9 -Sağlıklı ancak enerji içeriği çok yüksek olan yiyeceklerden ve yeni tariflerden uzak durmaya çalışın bu tariflerin miktarları küçük ama enerji içerikleri oldukça yüksek olabilirr. olabilir
10- Günde 8-10 bardak su içmeyi ihmal etmeyin
11- Akşam yemeğinden sonra atıştırmalıklardan uzak durmaya çalışın.
12- Karnınız tok dahi olsa eliniz sürekli kuruyemiş paketlenmiş ürün hamur işleri vb gidiyorsa öncelikle bir uğraş bulun hobi edinin ve söğüş sebze tüketin. atıştırmalıklara gidiyorsa hobi 13 -Eevinizde yapabileceğiniz egzersiz modellemeleri geliştirmeye çalışan
14- Aşırı alkol tüketiminden uzak durun
15- Düzenli uyuyun
16-Pozitif ve olumlu düşüncelerden uzaklaşmayın.
EVDE KAL FORMDA KAL