RAMAZANDA SAĞLIKLI BESLENME BESLENME VE KAN ŞEKERİNİ YÖNETMENİN İPUÇLARI

 On bir ayın sultanı Ramazan geldi .Bir yılı aşkın bir süredir devam eden salgın sürecinde Ramazan ayini ikinci kez yasiyor ve karsiliyoruz..  Zorlu süreclerden geçiyor olsak ta  guzel bir ramazan ayi bizleri bekler.

 Hepimizin  bildiği gibi  Oruç tutmak sadece aç ve  susuz kalmak anlamina gelmez   Oruç tutmak sağlıkla ilgili birçok faydasının yanı sıra sabır ile ilgili çok ciddi öğretileri olan bir ibadettir Sabredebilmek insanın en güzel erdemlerinden bir tanesidir. Ramazan ayı orucunun dışında dostluk ,kardeşlik, paylaşma ,affetme , tevazu gibi birçok güzel duyguyu da beraberinde barındırır .Oruç sindirim sistemimizi rahatlatırken insülin ve leptin direncine karşı bedenin dengesinin korunmasına yardımcı olur.  Ancak Oruç tutmadan önce  mutlaka sağlık  kontrollerinizi yaptırıp  sağlık sorunlarınız var ise mutlaka doktorunuzla görüşerek oruç tutmaya karar vermeniz size sağlığınız adına   yardımcı olacaktır.

  Ramazanın gelmesiyle  birlikte  birçok kişinin aklına birçok soru gelmektedir Bu sorular genelde

    .Oruc tutarken iftar ve Sahurda ne yiyeceğiz ?

     Ramazan'ı kilo almadan nasıl atlatacağız ?
     Ne yersem  Çabuk acıkmam ?

   .
    Ramazan'da  hedef “Sağlıklı Beslenme” ile bedenin bütün ihtiyaçlarını karşılamaktır. Oruç tutma asla bir kilo verme ve zayıflama sureci ve. yöntemi değildir
   Bu sene sıklıkla karşılastığımız bir diğer soru ise “

      Uzun süre açlık ve susuzlukla bağışıklığı etkiler mi ?
  Yapılan birçok çalışma Ramazan ayında doğru yeterli dengeli  beslenme ile oruç tutmanın bağışıklığı kalp damar sağlığını, insülin salınımını   düzenlediği    tespit edilmiştir .
   Bağışıklık için özellikle bu dönemde yoğun rafine karbonhidratlar yerine  tam  buğday iceriğine sahip karbonhidratlar ,C vitamini içeriği yüksek meyve ve sebzeler,  sofranizda ihtiyacınız kadar yerine almalıdır.Ayrıca Çinko içeriğinden  zengin ,kırmızı et ,kuru baklagiller, deniz mahsulleri ,badem ,fındık, ihtiyacınız ölçüsünde iftarda ve sahurda tuketildiğinde bağışıklı açısından iğinde bağışıklık açısından  güçlü birr beslenme sağlanmış olcaktır.

   

RAMAZANDA SAGLIKLI BESLENMEK VE KAN SEKERINI DENGELEMEK IÇIN
 

1-iftar ve sahur arasında günlük su tüketimi 2.5-3.5 lt arasinda olmalidir.  Susamanin önüne geçmek için  beslenme seklinizde şarküteri ürünleri ve rafine karbonhidratları mümkün olduğu kadar kontrollü tüketmeye tuzu ihtiyacınızdan fazla tüketmemeye de gayret etmelisiniz .

2-ftarla sahur arasında mutlaka bir -iki ara öğün bulundurmaya çalışın
3 –Lif içeriği yüksek   salata tüketmeyi ihmal etmeyin Salatalarınıza salata sosu yerine sirke  ve limon ile tatlandırabilirsiniz.

 4 –Bol enerji  içecekler  şerbetler yerine  ayran veya  içtiğiniz suyun , çayin icine   karanfil veya tarçın koyarak kan şekerinizin dengede kalmasına yardımcı olabilirsiniz
  
5 -İftarda ve sahurda bal reçel pekmez gibi yoğun rafine karbonhidratları kontrollü tüketmeye   gayret edin

6-iftar ve sahurda börek pilav makarna pide gibi yoğun karbonhidrat tüketirken yanında  protein kaynağı ve salata tüketerek kan sekerinizi  kontrol edebilir ve kilonuzu korur   doygunluğunuzu    sağlayabilirsiniz

7- Lif tüketimi bağırsak hareketlerinin ve kan şekerinin düzenlenmesi için oldukça önemlidir .Bu nenle çiğ veya pişmiş sebzeleri tüketmeye   özen gösterin 

8- Karbonhidrat  kaynaklarınızı   tam tahıllı gıdalardan seçmeye çalışın 
9-Kuru baklagillere gerek lif gerekse çinko içeriğinden dolayı  mutlaka  sofralarınızda yer vermeye çalışın

10 -Tuz oranı yüksek ve tuzlanmış ürünlerden   uzak durmaya çalışın
 
11 -Gaz şişkinlik şikayetinin önüne geçebilmek için yemek yeme hızınıza dikkat edin.
12 -Mutlaka sahur öğünü yapmaya çalışın .  

13-Hareketli olayı ihmal etmeyin

 

Dyt.Şengül ÜRE

Diyetinfo 

Beslenme  Eğitimi ve Danışmanlık

.

Diyetinfo İletişim / Ulaşım

Telefon 0 216 360 00 50
Whatsapp 0 532 411 30 68

Bağdat Caddesi No: 211/25 Ömür Apt Çiftehavuzlar / Kadıköy / İstanbul

Diyetinfo Güncel

Diyetinfo Güncel arşivi için tıklayınız...
ONLINE BESLENME DANIŞMANLIĞI

Zayıflamak istiyorsunuz
ama vaktiniz mi yok?

E-konsültans, görüntülü
konuşma / danışma
hizmet ile Diyetinfo
her zaman yanınızda.


Randevu için tıklayın
cheap jordans|wholesale air max|wholesale jordans|wholesale jewelry