KİLO VERMEK İÇİN PORSİYON KONTROLÜ ÖNEMLİ Mİ ?

  Porsiyon denince bir bireyin  herhangi bir yemek veya yiyecekten  tek bir öğünde bir kişiye belirli oranda verilen bir miktar olarak tanımlanabilir.Kısaca Tüketilen besin veya yemek miktarı porsiyon miktarı olarak  değerlendirilir

    Porsiyon  miktarlarının  yemek  vb birçok üründe  1970'lerden 1990'lara kadar % 34  oranında  değişen koşullara bağlı olarak  büyüdüğü yapılan çalışmalarda tespit edilmiştir  Günümüzde ise bu porsiyon büyüklükleri  neredeyse  (cazip uygulama yada tekliflerle ortalama ) geçmiş yıllara göre artış %47 'ye kadar ulaşmıştır . Artan paket veya porsiyon büyüklükleri  özellikle son 20 yılda  enerji  alımı açısından  değerlendirildiğinde   ciddi bir enerji artışına  sebep olmuştur  Geçmiş ve   günümüzdeki  Fastfood zincirlerinin sunduğu   hamburger vb  yiyeceklerin porsiyon miktarları değerlendirildiğinde  2- 3  kat daha fazla  porsiyon büyüklüğüne  ulaştığı bilinmektedir Ev  içi veya dışarıda tüketilen içecek ve içeceker için kullanılan bardakların büyümesi ile birlikte büyüyen porsiyonlar daha fazla enerji alımına neden olmaya devam etmektedir  

     Evde veya dışarıda yemek yerken verdiğimiz kararlar porsiyon kontrolü açısından önemlidir  Yapılan çalışmalarda  porsiyon tüketim miktarı incelendiğinde ,  tabağa  alınan  yiyeceklerin ortalama %90 -100 ünün  tüketildiği tespit edilmiştir. Sonuç olarak değerlendirildiğinde   son yıllarda  yaygın olarak kullanılan büyük tabak ve büyük miktarda yiyecek tüketimi ,daha fazla enerji alımı anlamına gelmektedir.  Ayrıca  markette başlayan satın alma işlemi sırasında normal  büyülükte paket değil büyük paket   tercih edildiğinde yine bireysel tüketimde fazla enerji alımının  söz konusu  olduğunu  unutmamak gerekir.

      .

Sosyal kültürel özellikler ikramlar satış kaygısı yemeğin beğenilme kaygısı vb  etkilerden dolayı porsiyon  miktarlarının büyümesi ;  daha çok gıda tüketimi ve tdaha çok enerji  ve harcanamayan bu enerji  daha çok kilo anlamına gelebilmektedir.     Anlık keyifler alınıyor  olsa da  alınan fazla enerji kilo ve sağlık sorunu olarak  bireylerin karşılaşmasına neden olmaktadır. Bu gün biliyoruz ki Her gün alınan extra 100-150 kalori 1 ayda yaklaşık 500 gr ve yılda 6 kg kilo artışı olarak   sonuçlanmaktadır.   Ayrıca Yapılan çalışmalar  yemek porsiyonlarının büyümesinin kilo ve yağ artışı dışında bel çevresinde artışa sebep olduğunu göstermektedir.

  Obezite  ve şişmanlık günümüzde en  önemli sağlık sorunlarından bir tanesidir. Birçok hastalığa zemin hazırlayan obezitenin şişmanlık diyabet ve kalp damar hastalıklarının   ,önlenmesi ve tedavi açısından porsiyon kontrolü oldukça önemlidir.Porsiyon kontrolü  bireyin ihtiyacı ölçüsünde  enerji alımını düzenlenmesinde  yiyeceklerin  tüketim bilincinin  artmasında oldukça önemlidir . Porsiyon kontrolü konusunda  eğitim bireylerin sağlığının korunmasında  etkili bir çözümdür.   

  
  Ölçü belirleyen  yemek tüketimi    besinin büyüklüğünü algılanmasını değiştirip  miktar yönetimini denetleme  açısından fayda  sağlayabilir. Bu değişiklikler  çevresel etmenlerin düzenlenmesi ile birlikte alınan enerjinin   azalmasına kilo artışına engel olmaya kiloyu yönetmeye ve vermeye ciddi anlamda destek olan porsiyon kontrolü ve ölçü birçok sağlık sorunun çözümüne  destek sağlar .  .


   Evde veya dışarıda yemek  tüketirken  porsiyon  kontrolünü sağlamak  için  :

1-    Aç olarak alışverişe çıkamaya

2-    Satın aldığınız paketli yiyeceklerin etiketini okumaya

3-    Sağlıklı tüketeceğiniz kadar alışveriş yapmaya

4-    Gelir geçerken atıştırmamaya

5-    Cep telefonu televizyon bilgisayar karşısında yemek yememeye

6-    Ayak üstü yemek yememeye

7-    Yemek yerken kullanacağınız tabak  bardak vb   küçük olanlarını tercih etmeye

8-    Mümkünse evde veya dışarıda yenmek yerken tabağınızı dörde bölmeye

9-    Yeşil yapraklılardan oluşmuş salatalar  ile öğününüze başlamaya

10- Salata için büyük  ana yemekler için küçük tabak  seçmeye ga

11-  Öğünden önce su içmeye

12-  Yavaş yemek yemeye

13-  Uzun süre aç kalmamaya

14-  Paketlenmiş ürün tüketirken  çok dikkatli ve küçük olanları tercih etmeye   

15-  Doğru besin ve öğün örüntüsünün seçmeye ve besin grupları hakkında bilgi almaya dikkat ederek

 porsiyon kontrolünü sağlayabilirsiniz. 

Diyetinfo İletişim / Ulaşım

Telefon 0 216 360 00 50
Whatsapp 0 532 411 30 68

Bağdat Caddesi No: 211/25 Ömür Apt Çiftehavuzlar / Kadıköy / İstanbul

Diyetinfo Güncel

Diyetinfo Güncel arşivi için tıklayınız...
ONLINE BESLENME DANIŞMANLIĞI

Zayıflamak istiyorsunuz
ama vaktiniz mi yok?

E-konsültans, görüntülü
konuşma / danışma
hizmet ile Diyetinfo
her zaman yanınızda.


Randevu için tıklayın
cheap jordans|wholesale air max|wholesale jordans|wholesale jewelry