Yeni öğretim eğitim öğretim döneminin başlaması oldukça heyecanlı bir süreçtir.Koşullar farklı olsa da eğitim öğretim çağındaki çocuklar gençler öğretmenler ve aileler için okul sevincini yaşayan herkesin heyecanı büyük.Çocukların hayatında eğitim öğretimin devam ettiği dönem tabiî ki büyüme ve gelişmenin de önmeli olduğu bir dönemdir.Sağlıklı büyüme ve gelişmeyi sağlayabilmek için “ beslenme” oldukça önemlidir. Yeterli ve dengeli beslenen okul çocuğunun büyüme gelişmesi sağlıklı ,okuldaki başarısı ve dikkati oldukça yüksek olacaktır . Bazı okullarda Çocukların beslenmesinin sağlayabilmek için kahvaltı ,öğlen ve ikindi yemekleri koşullar göz önünde bulundurulduğunda dikkatli bir şeklide sunulabilmektedir. Ancak genel anlamda uzun okul saatlerinde çocukların sağlıklı beslenebilmesi için beslenme çantasına hazırlanacak öğünler çocuğun ihtiyacı olan besin öğelerini ve enerji sağlamaya destek olacaktır
BESLENME NASIL OLMALI ?
-
Okul dönemi veya çocuk beslenmesinde kahvaltı öğünü en önemli öğündür. çocukların Eğer okulda kahvaltı imkanı sunulmamış ise çocukların mutlaka evde kahvaltı yapması okul başarısı için önemlidir.İhtiyacı ölçüsünde peynir ,yumurta ,ceviz, zeytin ,tam buğday ekmeği ,taze mevsim meyvesi bal veya pekmez içeren bir kahvaltı bağışıklığı destekler büyüme gelişmeyi ve okul başarısını destekler.
-
Eğer bir beslenme çantası hazırlanıyor ise ara öğünlerde kullanmak üzere çocuğun tüketebileceği hijyen kurallarına dikkat edebileceği kuru veya taze mevsim meyvesi +kuruyemiş veya süt veya ayran beslenme ne zaman tüketmesi gerektiği anlatılarak ilave etmek gereklidir. .
-
Öğlen yemeği için evde hazırlanmış sandviçler, tost ,seçilip tüketimi sağlanabilr.vb Sandviçlerin peynir ya da ton balığı ya da tavuk ya da evde yapılmış köfte ile zenginleşmiş olması hem uzun süre doygunluğunu sağlayacak hem de protein açısından beslenmesini destekleyecektir.
-
Çocukların paketlenmiş raf ömrü uzatılmış trans yağ içeriği koruyucu içeriği yüksek ürünlerden uzak durması gerektiği anlatılmalıdır.Pastane mamulleri vb uzak durması bağışıklığı kilo yönetimi açısından önemli olacaktır.
-
Eve geldiğinde Eğer ikindi Ara öğününe denk geliyorsa; taze meyve + süt veya kuruyemiş veya evde tam buğday unundan yapılmış kek ve ya poğaça ( tüketi lip daha sonra akşam yemeğinde saati ile evde hazırlanmış ev yemeklerinin tüketime sağlanabilir
-
Okuldan eve geldikten sonra dikkatli olmalıdır Akşam yemeğinde bütün ailenin birlikte yiyeceğiz sohbetin edileceği bir ortamda çocukların ebeveynlerine örnek alarak tüketecekleri yemekler hem genel beslenmesine hem de duygusal anlamda beslenmesini destekleyecektir.
7-Hem sağlıklı büyüme ve gelişme hem okul başarısı için akşam uyku saatleri çocuklar için önemlidir. Yapılan çalışmalar da minimum 8 -10 saatlik uyku okul başarısızlığı üzerinde oldukça önemli etkiye sağlarken kilo yönetiminde de etkili olduğu gösterilmiştir.
8-Fiziksel aktivitenin önemli olduğu okul çocuğu için uygun şartlar planlanıp okul veya okul dışı zamanlarda mutlaka aktif olması ( obezite şişmanlık büyüme gelişme ve bağışıklık için )sağlanmalıdır.
BESLENME ÇANTASI HAZIRLARKEN
-
Beslenme çantasının hijyenine dikkat etmeli her gün eve gelince temizlenmeli
-
Beslenme çantasında , hijyenik mendil örtü peçete tek kullanımlık pipet vb bulunmalı
-
Çocukların evlerinden getirdikleri besinlerin tüketimi mutlak takip edilmeli
-
Her gün okula su getirme şansı varsa mutlaka su getirmesi ve içmesi konusunda öneriler sunulmalı
-
Evden getirilen yiyeceklerin tüketim ve saklama koşullarına çok dikkate edilmeli
-
Beslenme çantasına konan meyveler çok iyi bir şekilde yıkanmalı .
-
Çocukların sağlıklı beslenmesini büyüme ve gelişmesi okul başarısını ve bağışıklığının korumayı destekleyecek beslenme çantalarını hazırlarken ekonomik koşullar , hijyen mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır.
Ayrıca gerek öğretmenler gerekse veliler tarafından Okulda ve okul yemek sırasında hijyen kurallarına maske ve mesafe kurallarına mümkün olduğu kadar dikkat etmesi konusunda eğitim verilmelidir. .