EVDEN VEYA İŞYERİNDE ÇALIŞIRKEN BESLENME NASIL OLMALI ?
Dünyayı derinden etkileyen Pandemi dönemi hayatın ve özellikle iş hayatının farklı şekillenmesine neden oldu.Bir dönem evden home ofis çalışma söz konusu oldu. Ancak ası mesafe maske ve korunma önlemlerinin devam ettiği bu dönemde birçok işyerinde . artık” hibrit “çalışma modellerine geçildi.
Çalışma şekli İster evden ister işyerinde devam etsin “Beslenme “bu özel beslenme çalışma döneminde çok etkilendi. İpsos un yaptığı araştırmaya göre pandemi şartlarının zorlu olduğu ve evden çalışılmanın yoğun olduğu dönemde toplumumuzda 3.26 -6.6 kg arasında kilo artışı oldu Sağlıksız beslenme başta olmak üzere birçok neden bir araya geldiğinde insülin direnci ,diyabet kalp damar kanser vb hastalıkları da artış gösterdi.
Evden veya hibrit çalışırken kilo almamak nelere dikkat etmeli ?
-Güne mutlaka (10 dk erken kalkıp) kahvaltı ile başlamalı
- Kilonuzu korumak iş verinizi arttırmak ve kaliteli yaşam için 3 ana 2-3 ara öğün beslenme modelini tercih edin
- Öğün atlamayın .Her atlanan öğün akşam daha fazla yemek hızla karın bölgesi yağlanması veya dikkat dağınıklığı anlamı taşır..Her öğünde besin değeri yüksek içeriklere yer verin
-Öğün kavramını oturtabilmek için saat kurarak öğün saatlerinizi bedeninize ve zihninize hatırlatın
-Yemeklerinizi mutlaka yemek masasında tüketin
- Çalışma ortamı olarak mutfağı ve mutfak masasının seçmeyin
- Öğünlerinizi iş planınızı mola zamanlarınızı mutlaka planlayın
- Yemeklerinizi mutlaka öğünlerinizden önce hazırlamaya çalışın. Mümkünse öğlen ve akşam yemeklerinizi bir gece önceden hazırlayıp uygun şartlarda saklamaya özen göstererek ertesi gün öğünlerinizde tüketmeye çalışın
- Yemekleriniz hazır olmadığında acıkmış olacağınız ve yemek hazırlama için harcanan zaman mesainizi etkileyeceği için daha fazla ,daha hızlı yemek veya öğünü geçiştirmek söz konusu olabilir.Bu durum iş verimini , kiloyu ve sağlığızın olumsuz etkilenmesine neden olur..
- Öğünlerinizde yapacağınız yemekleri planlamak doğru alışveriş doğru tüketim ve bütçeye katkı sağlar
-- Çalışma masasının yanında mutlaka su bulundurun..İş yoğunluğundan su tüketimi azalınca dehidratasyon gelişir.Dehidratasyon sonucunda baş ağrısı ve dikkat dağınıklığı ve iştahta artış meydana getirebilir.Sonuçta odaklanma ve dikkat sorunu yaşanarak iş veriminde kayıp , iştah ve açlık sinyallerinde artış ortaya çıkabilir.
- Su içmekte zorlanıyorsanız suyunuzu meyve dilimleri ile zenginleştirip aromasını arttırıp tüketimini kolaylaştırabilirsiniz.
- Yemeklerde asitli içeceklerden uzak durun.Gün içinde ( tansiyon ve böbrek sağlığı ile ilgili sorun yok ise )sadece 1 şişe maden suyu tüketin
- Her öğündeki tabağınızda 4 renk ve 4 besin grubuna yer verin
- Atıştırmalar sağlıklıdır düşüncesiyle avuç avuç kuruyemişler ( sağlıklı diye ) olamamalı..Kuruyemişte dahil olmak üzere sağlıklı olan bütün atıştırmalıkların enerjisinin çok yüksek olduğunu unutmayın. Günde 30 gr ı geçmeyen kuruyemiş tüketimini tercih edin
- Gelişigüzel (stres nedeniyle) kuru yada taze meyve tüketmeyin Ara öğünlerde taze ve kuru meyve miktarlarına dikkat ederek .Günde 2-3 porsiyon mevsim meyvesi tüketmeye gayret edin.
- Sağlıklı , şekersiz vb olarak satın aldığınız bir çok kurabiye kek vb bol enerji içerdiğinin ve hızlı kilo artışına sebep olduğunun unutmayın
- Yemeklerinizi eğer dışarıdan sipariş veriyorsanız pişirme şekline ve yanında bulunan eşlikçilerine dikkate edin.Özellikle ızgara seçimi ve yanında salata ilk tercihiniz olsun.
- Dışarıdan yemek siparişlerinizi verirken daha sağlıklı pişirme şeklinin ve porsiyon miktarı kontrollü menüler önceliğiniz olsun.
- Duygusal açlık söz konusu olunca farkındalığınızı arttırmaya çalışın
– Mesai sırasında mümkün olduğunca küçük molalar vererek odada veya ev içinde dolaşmaya hareket etmeye çalışın
- Omega 3 açısından zengin beslenmeye çalışın. Omega 3 ü besinler dışında b kullanmanız söz konusu ise ise doktor veya diyetisyeninizden destek alın..Unutmayın Omega 3 dikkati arttırır stres ve kilo yönetimine destek sağlar.
–Zaman kaybediyorum düşüncesi ile öğün atlamak hızla kilo artışına neden olur. -
Kafein in fazla tüketimi baş ağrsı dehidratasyon sindirim sorunları yorgunluk yaratabilir.Aşırı kafein kaynaklarını tüketmekten kaçının.
-İşyerinize giderek çalışma söz konusu ise iş yerinde çıkan yemekleri porsiyon kurallarına dikkat ederek tüketmeye çalışın.
-İş yerinize gittiğiniz günlerde mutlaka kahvaltınızı yapın ve ara öğünlerinizi hatta yemek çıkmıyorsa öğlen yemeğinizi yanınızda götürmeye çalışın.
–Uyku düzeninize çok dikkat edin Evden çalışıyorum düşüncesi ile geç yatmak sabah uyanma saatinin ve kahvaltı düzenini ve iş verimini etkiler.
-Hergün kendinize açık havada yürümek için fırsat yaratın
,BU HAYAT SİZİN ZAĞLIKLI BESLENİN
Diyetisyen ŞENGÜL ÜRE
Diyetinfo
Beslenme Eğitimi ve Danışmanlık
Bağdat caddesi –Caddebostan / Kadıköy /İstanbul