SAĞLIKLI BESLENME İLE BEBEKLER VE ÇOCUKLARDA KABIZLIK ÖNLENEBİLİR Mİ ?

KABIZLIK ;  BEBEKLİK VE ÇOCUKLUK DÖNEMİNDE   ÖNEMLİ BİR SAĞLIK SORUNU  

Diğer adı Tıp dilinde”  konstipasyon” olan kabızlık, bağırsak hareketlerinde yavaşlama sonucu ortaya çıkan, dışkının sertleşmesi durumudur. Dışkıdaki bu sertlik nedeniyle dışkılama güçleşmiştir. Besinlerin sindirim sisteminde normalden daha yavaş hareket etmesi, bağırsaklardan daha fazla sıvının emilmesine neden olur. Sonuç olarak, dışkı kuru ve sert bir hale gelir.   Ailelerin dışkı özellikleri tartışılırken dışkı özelliğinin şekil üzerinde gösterilmesi sağlık ekibi ve aileye yardımcı olacaktır.Yayş gruplarına göre kabzılık nedenleri değişektedir.

Günümüzde  sıklıkla karşılaştığımız sorunlardan  birisi de kabızlıktır.çocukluk çağında görüle kabızlığın % 90 ının fonksiyonel olduğu bilinmektedir. Kabızlığın çok düşük bir oranın organik olduğu bilinmektedir. Fonksiyonel kabızlık

    Kabizlık , bebeklik  ve çocukluk döneminde sıklıkla karşılaşılan ve anne babaların ciddi sıkıntılar yaşamasına neden olan bir rahatsızlıktır. Tedavi edilmeyen kabızlık kalın bağırsak hastalıklarına zemin hazırlamaktadır. Bebeklik ve çocukluk döneminde  fizyolojik  kanıtlanmış bir sebebi olsa dahi beslenme  kabızlık sorununu çözümünde oldukça önemli bir etkiye sahiptir.

 Bu nedenle 

Bebeklik döneminde

-Anne sütü  alımı veya ilerleyen aylarda ortaya çıkan  bebeklerin sağlığını olumsuz  etkileyen kabızlık  öncelikle  beslenmesinden etkilenir. Annenin posa içeriği yüksek beslenmesi bağırsak hareketlerinin düzenlenmesine yardımcı olur.

- Bebek ek besinlere başlamış ise  lif içeriği yüksek beslenme ve su tüketimi bağırsak hareketlerinin artmasına yardımcı olur  Bebeğin ayına uygun sebzelerden yapılan çorbalar ( kabak , ıspanak, semizotu vb )veya sebze püreleri , meyve suları meyve püreleri ( armut elma , kayısı ) bebeğin lif tüketimini arttıracağı için bağırsak hareketlerinin düzenlenmesine yardımcı olur. 

- Bebeklerin  sindirim sisteminin gelişmesine bağlı olarak ayına uygun  evde pişen baharatsız  sebze yemekleri yeterli lif almalarını sağlar.

-Ayrıca probiyotik bakteriler açısından ihtiyacına uygun beslenme  özellikle ayına uygun olarak yoğurt tüketimi bağırsak  florasını desteklerken bağırsak hareketlerinin düzenlenmesine yardımcı olur .

- Bebeklerin ek besin   almaya başladıkları dönemde su tüketiminin desteklenmesi gerekir.

Okul döneminde ve ergenlikte karşılaşılan kabızlık problemleri söz konusu olduğunda

Beslenme açısından

   -  Lif tüketimi özellikle gözden geçirilmeli .Mevsim sebze ve meyveleri çocukların ihtiyacı ölçüsünde beslenme  programlarına ilave edilmeli.

- Su tüketimi özendirilmeli .Anne ve babalar su tüketimi açısından destek vermeli hatta özendirmelidir.

- Asitli içecekler , paketlenmiş ürünler ,fast food gıdaların tüketiminin bedenine verdiği zararlar hakkında bilgilendirilmeli  ve bu ürünler beslenme programlarından çıkarılmalıdır.

  - Muz  yerine elma, armut ; patates yerine bulgur pilavı ; beyaz ekemek yerine tam buğday ekmeği beslenmelerine  eklenerek ( posa)tüketimi arttırılmalıdır.

 -TV, Bilgisayar karşısında oturarak  geçen hareketsiz bir yaşam yerine , hareket egzersiz ve oyunlarında  yer aldığı hareket ve aktiviteler hayatına yerleştirilmeye çalışılmalı.

-Lif içeriği yüksek   sebze ve kurubaklagil yemekleri,   çorbalar  öğünlerde ihtiyaçları ölçüsünde yer almalıdır. Ekmekler tam buğday unundan tercih edilmeli meyve suları yerine kabukları ile  tüketilebilen meyveler  kabuklu tüketilmelidir.

-Uyku düzeni  gözden geçirilmeli .az uyku ve çok uyku gıda tüketimini olumsuz etkileyeceğinden bağırsak hareketlerinin yavaşlatmasının önüne geçilmelidir.

- Probiyotik ve prebiyotik içeriği zengin besinler beslenme düzeninde yer almalıdır

 

 Kabızlık problemi yaşayan bebek çocuk ve ergenlerde günlük lif tüketimi çok önemlidir.

Beslenme yolu ile yani Diyette lif tüketimi

     AAP ( (Amerikan Pediatri Akademisi)

     Çocuğun yaşı + 5 g olarak belirlemiştir

    FDA labeis kılavuzuna göre

      12g/1000kkal olarak belirlenmiştir

 

Bu sağlık sorunu yaşandığında mutlaka çocuk doktoru diyetisyen ile işbirliği içinde olmalı gerekiyorsa  medikal  tedavi ve  tıbbi beslenme tedavisi planlanmalı ve eğitim verilmelidir.

 

 Diyetisyen ŞENGÜL ÜRE

Diyetinfo

Beslenme Eğitimi ve Danışmanlık

Bağdat caddesi – Çiftehavuzlarİar / Kadıköy /İstanbul

Diyetinfo İletişim / Ulaşım

Telefon 0 216 360 00 50
Whatsapp 0 532 411 30 68

Bağdat Caddesi No: 211/25 Ömür Apt Çiftehavuzlar / Kadıköy / İstanbul

Diyetinfo Güncel

Diyetinfo Güncel arşivi için tıklayınız...
ONLINE BESLENME DANIŞMANLIĞI

Zayıflamak istiyorsunuz
ama vaktiniz mi yok?

E-konsültans, görüntülü
konuşma / danışma
hizmet ile Diyetinfo
her zaman yanınızda.


Randevu için tıklayın
cheap jordans|wholesale air max|wholesale jordans|wholesale jewelry