İLK 1000 GÜN BESLENME NEDEN ÖNEMLİDİR ?

ilk 1000 gün nedir ?

Ilk 1000 gün hamileliğin ilk gününden 2 yaş ı da  içine   alan süreyi kapsar. Yani gebelik    .Bebeğin hayatında çok önemlidir. Hayatını  şekillendiren en önemli dönemlerden bir tanesidir.

   Bebeğin  ilk 1000 gününde geleceği şekillendirmek için önemli adımlar atılır . ilk 1000 günde  iyi sağlıklı yeterli dengeli beslenmiş bir çocuğun  bedensel ,metabolik   kognitif ve immün gelişmesi çok daha iyi olmaktadır.Beyin gelişiminin %80 i ilk 1000 günde tamamlanmaktadır . Ancak ilk 1000 günde  yetersiz beslenme sonucunda  ; çocuklarda  kronik hastalıkların artması  bağışıklık sisteminin zayıflaması , psikiyatrik ve kognitif bozuklukların artması  , fiziksel   gelişim bozuklukları   immun yetersizlik  sonucu   bağışıklık sisteminin  zayıflaması ile birlikte cıddi enfeksiyonların artması söz konusu olmaktadır. . Beslenme kronik hastaların gelişmesinde önemli etkendir

  ilk 1000 gün     çünkü :   hamilelik dönemi  ve  emzirme süresince   sağlıklı   dengeli beslenme , doğum şekli ,bebeğin Anne sütü alması , Anne sütü alma süresi , Annenin gebelikte yaşadığı stres ,varsa sağlık sorunları ,bebeğin doğumundan itibaren yeterli dengeli beslenmesi  geleceğin şekillendirilmesini sağlar.     .Gelecekteki sağlığın belirlenmesinde çok önemli rol oynar..Bu dönemde beslenme ;   anne ve bebek ölümlerini azaltabilmekte yetişkinlik döneminde sağlığın korunması , malnütrisyonların önlenmesinde etkilidir.  

   
Neden ilk 1000 gün


  Bebeğin gelecekteki sağlığı  gebelik + ilk 2 yaşta belirlenmektedir. Beyin fonksiyonlarının çoğu ilk 1000 günde gelişmektedir Beyin hücreleri  fetal gelişimin ilk ayında gerçekleşir..Yeni doğan bir bebeğin beyni yaklaşık 300 gr dır iki yaşın sonuna gelindiğinde 1200  gr. Yetişkinlik döneminde ise 1400 gr dır.   

  ilk 2 yaş ; çocuğun fiziksel aktiviteyi öğrendiği  konuşmaya başladığı korkmayı üzülmeyi  sevmeyi   .yürüme koşma vb fiziksel aktivitelerin   öğrenildiği dönemdir

    ilk  2 yaşta yetersiz beslenen çocuklarda   IQ skorlarında   sorun  yaşanmakta , diyabet obezite kronik hastalıklar daha sık görülebilmektedir .Bir bütün olarak düşünüldüğünde aslında toplum sağlığını, ülke sağlığını ve ülke ekonomisini de   olumsuz yönde etkileyebilmektedir  ilk 100 günde yetersiz ve dengesiz beslenme  bebek ölümlerine yol açmaktadır.Günümüzde .İlk 1000 günde yetersiz beslenmenin  Prematüre doğumların en önemli  nedenlerinden biri olduğu bilinmektedir

  Ülkemizde Gebelik döneminde  demir mineralinden fakir beslenme  toplam gebelerin %60'a yakın  bölümünde anemi  ( kansızlık )görülmesine neden olmaktadır Yetersiz beslenme  demir mineralinin yanı sıra   B12 ,folik asit, B6 ve A vitamini yetersizliğinde beraberinde getirmektedir .Anemi  sorunu yaşayan gebeliklerde ise düşük doğum ağırlığı oranı... 7 kat daha fazladır . Zeka gelişimi öğrenme ve    anlama üzerinde önemli etkisi olan    iyot minerali yetersizliği  IQ düzeyini normalden  12.4 puan daha düşük olmasına neden olmaktaıir


  Ilk1000 gün boyunca beyin en hızlı büyüme dönemine sahiptir ve beslenme  beyin gelişiminde  çok önemlidir.. Hamileliğin ilk gününden veya daha öncesinden başlayan sağlıklı beslenme ; anne karnındaki bebeğin gelişimini, beyin gelişimini erken çocukluk ve ileri çocukluk yaşlarındaki bilişsel gelişim ,motor becerileri ve duygusal sosyal gelişiminin  temelini oluşturur Doğumdan itibaren ilk 6 ay sadece  Anne Sütü    önemlidir.. Anne ile bebek arasında anne sütünün alımı ile kurulacak sevgi bağı yine bebeğin  gelişiminde önemli bir yere tutar .6 aydan sonra .sağlık otoritelerin önerileri doğrultusunda  başlanan ek gıdalar yada tamamlayıcı beslenme   birçok hastalığın gelişimi engellerken  bebeğin sağlığıkli gelişimini destekler .

    1000 günde yetersiz beslenme ve toksik stres hızla gelişen beyin ve bedene olumsuz etkilerini ortaya çıkarabilmektedir   Bugün biliyoruz ki beyin gelişimi bebekte doğumdan önce başlar .Bebek doğduğunda  100 milyar hücreye sahiptir Annenin hamilelikte beslenmesi beyin gelişimi için   çok önemlidir. Annenin hamilelik dönemi boyunca çinko, demir folik asit, D vitamini , Omega 3   ve  kaliteli protein kaynakları  gibi beyin sağlığı açısından önemli besin  kaynaklarını yeterince tüketmesi   sağlık açısından önemlidir.

   Annenin sağlıklı bir hamilelik geçirmesi , sağlıklı yeterli dengeli beslenmesi  gelecekteki   büyüme ve  gelişmesinin iyi olması , okul başarısının daha yüksek olması, metabolik  kognitif   immün sağlığının iyi olması ve   gelişmesi  bu konularda sağlık  sorunlarının  yaşanmamasına     , obezite kalp damar hastalıkları ,ruhsal  sorunlar, ,diyabet  vb kronik hastalıklar çok daha az yaşanmasına veya yaşanmamasına neden olmaktadır..Bu farkındalıkla  ilk 1000 günde kaliteli yeterli, ve dengeli, beslenme   aile ve toplum  sağlığına aile ve ülke ekonomisine de katkı sağlamış olur..   

Diyetinfo İletişim / Ulaşım

Telefon 0 216 360 00 50
Whatsapp 0 532 411 30 68

Bağdat Caddesi No: 211/25 Ömür Apt Çiftehavuzlar / Kadıköy / İstanbul

Diyetinfo Güncel

Diyetinfo Güncel arşivi için tıklayınız...
ONLINE BESLENME DANIŞMANLIĞI

Zayıflamak istiyorsunuz
ama vaktiniz mi yok?

E-konsültans, görüntülü
konuşma / danışma
hizmet ile Diyetinfo
her zaman yanınızda.


Randevu için tıklayın
cheap jordans|wholesale air max|wholesale jordans|wholesale jewelry