ÇOCUĞUM OKUL DÖNEMİNDE NASIL BESLENMELİ ?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Çocukların   hayatları boyunca devam edecek alışkanlıklar   okul çağı ile başlar ve devam eder. Bu dönem de ki beslenme fiziksel aktivite ve büyüme gelişme için oldukça önemlidir .Okul  çağı çocukları evlerinden uzakta daha çok zaman geçirdikleri için çevrelerindeki arkadaşlarından  çabuk etkilenip yeme davranışlarını değiştirebilirler.

  Bu dönemdeki çocuklar 6-12 yaş arasında  yılda ortalama 5 cm kadar  boyları uzar  ve  2,2,5 kg lık  bir ağırlık kazanırlar. Bu büyüme ve gelişme için bir çok farklı besin  öğesi ve tüm besin gruplarına ihtiyaç duyarlar. Sağlıklı yeterli dengeli  beslenme  sayesinde  tüm besinsel ihtiyaçları karşılanmış olur.

- Çocuklar aile ,öğretmen , arkadaş ve  görsel basın sayesinde  neyi nasıl yiyecekleri konusunda etkilenirler  tercihlerini yönlendirirler.Bununla birlikte  yeme alışkanlıkları birçok nedenle hızlı değişebilir . YEME DAVRANIŞLARI üzerinde oldukça önemli olan bu konuda gerek ebeveyn gerekse okulda öğretmenlerine  besinleri  tercih etmeleri  yönünde büyük iş düşer .

   Çocukların sağlıklı büyüme  ve gelişmeleri için özel karışımlara değil tüm besin gruplarına büyüme gelişmelerini sağlayacak  kadar  ihtiyaçları vardır.

Besin grupları her sağlıklı bireyle olduğun gibi çocuklar içinde önemlidir. Ancak ihtiyaçları yaşı cinsiyeti aktivite durumu vb göre günlük tüketilmesi gereken besin grubu miktarı değişir.

BESİN GRUPLARI:

1-ET GRUBU:Et –Tavuk –Balık Yumurta hayvansal kaynaklı protein açısından oldukça zengindir. Ayrıca bitkisel  protein kaynağı olarak kurubaklagiller ve fındık, fıstık badem, ceviz  sayılabilir.Protein açısından zengin olan  bu besinler  büyüme için olmazsa olmaz temel besin grubudur . Bu besin grubu   Demir ,B12 vitamini Çinko gibi büyüme gelişme için oldukça önemli besin öğeleri açısından   zengindir.

Bu besin grubunun tüketim şekli:

             -  Köfte,

            - Et ıgara ,sote ,haşlama

            - Sebze yemeklerinin içinde,

            -  Çorbalarda

            - Tavuk ızgara , köfte, sote, haşlama

            -   Balık ızgara, çorba, fırında vb

             - Yumurta  omlet, menemen, haşlanmış, çorbalarda tüketilebilir.

2- TAHIL GRUBU GIDALAR

 Bulgur, pirinç, un ve unlu gıdalar, unlu veya şehriyeli çorbalar,makarna, patates olarak değerlendirilebilir.B vitamini demir ve diğer mineraller açısından zengin olmasının yanı sıra posadan da zengindirler

Besin grubunun tüketim şekli

        - Ekmek  

        - Pilav

        - Makarna 

        - Patates

        - Çorbalar

3-SEBZE MEYVE GRUBU :

SEBZELER çiğ ve pişmiş  sebzeler olarak ayrılabilirler.MEYVELER taze mevsim meyvesi, kuru meyveler olarak tüketilebilir.Bu besin grubu vitamin ve mineraller açısından oldukça zengindir.İçerdeikleri posa ile vücuda zararlı besin öğelerinin vücuttan atılmasına yardımcı olurlar.Çocukları yetişkinlerde olduğu gibi mutlaka 5 porsiyon çiğ ve pişmiş sebze  meyve tüketmeleri konusunda yardımcı olmalı hatta  anne babalar bu konuda  örnek olup tüketmeye destek olmalıdırlar.

Besin grubunun tüketim şekli:

           - Pişmiş mevsim sebzesi etli veya zeytinyağlı  olarak

           - Çorbalar,

           - Salatalar,

           - Taze Mevsim meyvesi,

           - Kuru meyveler,

           - Meyve suları,Meyve salataları,

           -

 4-SÜT – YOĞURT GRUBU:

Süt  ve Yoğurt grubu  büyüme ve gelişme açısından zengin olan  Kalsiyum fosfor mineralinden oldukça zengindir.Bu besin öğeleri dışında  protein ve kompleks karbonhidrat açısından da  zengindir.

 Besin grubunun tüketim şekli

           - Süt 

          -Yoğurt

          -Ayran

         - Cacık

          - Meyveli süt (evde taze meyve ile hazırlanan )

          - Meyveli yoğurt(evde taze meyve ile hazırlanan )

          - Çorbalar

          - Sütlü tatlılar

Her öğünde ve gün içinde mutlak tüm  temel besin grupları ihmal etmeden tükettirilmeye çalışılmalıdır.

 

Çocukların beslenme alışkanlıkları ve yeme davranışları aileden çok etkilenir.ÖZELLİKLE BÜYÜME SÜRECİNİN ÖNMELİ OLDUĞU OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARDA BESLENME VE ALIŞKANLIKLAR ÇOK ÖNEMLİDİR.Paketlenmiş gıdalardan mümkün olduğunca uzak durarak mutfakta birlikte zamana zaman çalışarak alışverişe birlikte giderek tüm besinleri ve besin gruplarını  tanıtarak geleneksel mutfaktan vazgeçmeden  örnek olarak sergilenen yemek yeme biçimi ve davarnışı hem büyüme gelişmeyi hemde sağlıklı beslenmeyi destekler.

 

Diyetisyen ŞENGÜL ÜRE

Diyetinfo

Beslenme Eğitimi ve Danışmanlık

Bağdat caddesi –Caddebostan / Kadıköy /İstanbul 

Diyetinfo İletişim / Ulaşım

Telefon 0 216 360 00 50
Whatsapp 0 532 411 30 68

Bağdat Caddesi No: 211/25 Ömür Apt Çiftehavuzlar / Kadıköy / İstanbul

Diyetinfo Güncel

Diyetinfo Güncel arşivi için tıklayınız...
ONLINE BESLENME DANIŞMANLIĞI

Zayıflamak istiyorsunuz
ama vaktiniz mi yok?

E-konsültans, görüntülü
konuşma / danışma
hizmet ile Diyetinfo
her zaman yanınızda.


Randevu için tıklayın
cheap jordans|wholesale air max|wholesale jordans|wholesale jewelry