BESİN ALERJISI MI ? YOKSA BESIN INTOLERANSI MI ?

  Günlük hayatımızda bedenimiz her gün çok çeşitli  besin veya çevresel  etkenlerden dolayı  birçok çeşitli madde ile karşılaşmaktadır.Bu maddeler besin olarak tüketmemizin yanı sıra   çeşitli yollarla  ;göz ,deri,ağız, burun ile karşılaşıp vücudumuza girebilmektedir.

   Vücudumuz  bu maddelerin önemli bir kısmını özellikle besinleri  işleyerek ihtiyacı ölçüsünde kullanmakta  ve kullanılmayan ürünleri atık olarak vücuttan   atmaktadır.Ancak bazı maddeler besinler    vücut tarafından kullanılamaz ve  alındıktan sonra  vücudumuza zarar verebilmektedir.

 

 Özellikle bazı  besinler tüketildikten sonra ortaya çesitli reaksiyonlar  çıkabilmektedir. Besin alımı ile beklenmeyen bir şekilde görülen bu reaksiyonlar  toksik veya toksik olmayan reaksiyonlar olarak değerlendirilmektedir. Besinlerde bulunan katkı maddeleri  veya toksinlerle oluşan “besin zehirlenmesi “ toksik reaksiyon olarak tanımlanır.Toksik olmayan reaksiyonlar ise  besin alımımdan sonra  gelişen immunolojik  yada imunolojik olmayan  reaksiyonlardır.

   Besin kaynaklı her türlü  olumsuz etki toplumda  besin alerjisi olarak    olarak  değerlendirilmektedir.   Oysa ki besinler tüketildikten sonra bağışıklık sistemini uyarabilirler  ve cesitli klinik tablolar ortaya çikmasına neden olabilirler.

  

 Besin tüketimine bağlı olarak ortaya çıkan  reaksiyonları ;

 

  1. Toksik reaksiyonlar ( besin  zehirlenmesi
  2. Toksik olmayan reaksiyonlar

      A -Besin alerjisi   

      B-  Besin intoleransi

Olarak birbirinden farkli  değerlendirilirler.

 

A -BESIN ALERJISİ :

 

   Bağisıklık sistemi , besinlerde alerjen olarak tanimlanan bazı bilesenlere  yada besinin içerdiği proteinlere karşı yanıt olarak immingolulin E( IgE) antikorunu üretir…IgE de artis olarak ortaya çikabilir ama artıs olmadan da ortaya besin alerjisi gerçekleşebilir. Besin tuketimineden hemen sonra veya  30 -60 dk sonra reaksiyon gosterir.besien karşı imunolojik bir yanıt söz konusudur

  

Alerjik reaksiyonların görülme sıklığı her geçen gün  artmaktadır.ABD de besin alerjileri ile ilgili yapılan çalışmalarda Amerikan Hastalıkları Kroma ve Kontrol Merkezi  ( Central for Disease  Control – CDC)verilerine göre Besin  Alerjileri artan bir Halk sağlığı sorunudur Sobn dönemlerde Besin Alerjileri geçmişe göre %18-20 oranında  artmıştır.Avrupa Alerji ve K linik Kontrol  Merkezinin (EAAC)  raporlarına göre v besin alerjileri yaşam boyu  %17.3  oranında karşılaşılmakta olduğu çalışmalarda tespit edilmiştir.Bebek ve Çocuklarda  yetişkinlere göre  Besin Alerjileri görül me sıklığı daha fazla t olduğu tespit edilmiştir.

Genel olarak bakıldığında ise Besin alerjileri  çocuklarfa %2-8 yetişkinlerde %1 oranında görülebilmektedir.

 

HANGİ BESİNLER   BESİN ALERJİSİNE NEDEN OLMAKTADIR

 

 - İnek sütü

- Yumurta

- Bal

 -Findik

-Yer fistiğı

- Deniz kabuklulari

- Balik  

- Yağlı tohumlar

- Kuru baklagiller

- Soya Fasulyesi

- Buğday

 - Et Türleri

- Bazı sebzeler

- Bazı meyveler

 

 Alerjik yanit  olarak kaşınti  siskinlik , ödem  kizariklik  veya daha  ağir bir tablo  ortaya çıkmasına neden   ve olabilmektedir.Mutlaka ilgili doktorun takibi ve medikal tedavisi gerekmektedir    

 

B-BESIN INTOLERANSI ;

 

Besin intoleransı  günümüzde  dünya genelinde  karşılaşılan  bir durumdur .Genel olarak popülasyonun %15-20 sini etkilemektedir.

 

 Besin intoleransı söz konusu olduğunda :    vücudun herhangi bir besin bileşenine normal fizyolojik süreçlerden farklı yanıt vermesidir. Besinler tüketildikten  sonra  duyarlı olan bireylerde  gastrointestinal  sistemde  fonksiyon bozukluğu ile kendini belli eder

 Yapılan çalışmalarda  hassas bağırsak sendromu olan bireylerin %50-84 ünde  gastrointestinal belirtilerin   besin intoleransı ile ilişkili olduğu  bildirilmiştir.. Besinler tüketildikten sonra  bağirsaklarda fermente olarak  , kusma, ishal,  siskinlik ,mide krampları vb belirtilerin ortaya çikmasına neden olur

 

 

 

 Besin  alerjisi  ve Besin intoleransı söz konusu olduğunda medikal tedavinin “Doktor “tarafından, beslenme programının “diyetisyen”  tarafından   kişisel özellikler ve sağlık koşulları  dikkate alınarak  tamamen kişiye özel , planlanması ve takip edilmesi  yaşam kalitesi için oldukça önemlidir.

 

Diyetinfo İletişim / Ulaşım

Telefon 0 216 360 00 50
Whatsapp 0 532 411 30 68

Bağdat Caddesi No: 211/25 Ömür Apt Çiftehavuzlar / Kadıköy / İstanbul

Diyetinfo Güncel

Diyetinfo Güncel arşivi için tıklayınız...
ONLINE BESLENME DANIŞMANLIĞI

Zayıflamak istiyorsunuz
ama vaktiniz mi yok?

E-konsültans, görüntülü
konuşma / danışma
hizmet ile Diyetinfo
her zaman yanınızda.


Randevu için tıklayın
cheap jordans|wholesale air max|wholesale jordans|wholesale jewelry