YEME BOZUKLUKLARI

 
 
Yeme bozuklukları başlığında yeme bozuklukları yeme ve yemeyle ilgili davranışlarla ilişkili fiziksel ve fizyolojik fonksiyonları etkileyen besinin tüketim ve emiliminde değişikliklerle karakterizedir 
 
- Anoreksiya  Nervoza diyetisyeni Şengül Üre 
- Bulimia Nervoza,
- Tıkınırcasına Yeme Bozukluğu,
- Pika
- Geri Çıkarıp Çiğneme (Geviş Getirme )Bozukluğu ve
- Kaçıngan /Kısıtlayıcı Yeme Bozukluğu   yeme bozukluklarıdır.
 
Yeme bozukluğuna sahip bireyler genellikle vücut ağırlığı beden ölçüleri ve tükettikleri besinler hakkında negatif tutuma sahiptir .Semptomlar tanıdan çok daha önce ortaya çıkmaktadır. Hastalık bireyin diyetinde yeme bozuklukları bireyin yaşamını fiziksel ,sosyal ve duygusal açıdan etkileyen önemli hastalıklardır.
 
Yeme bozukluğu olan birey genellikle davranış değişikliklerinin ciddiyetini fark etmez ve sahip olduğu problemlerin varlığını reddeder.Problemin varlığının farkına varsa bile bu konuda bir şey yapmayı redederbilir. Bazı durumlarda bu durumuna karşı utanç duyabilir ve yaptıklarını kimsenin bilmesini istemeyebilir .Bu durumda aile desteği çok önemlidir .Yeme bozukluklarında şüphe edilen birey çocuk veya adölesansa destek alması konusunda muhakkak hekime başvurulmalıdır.
 
Genetik faktörler , yeme bozuklukları gelişim riskini etkileyebilmektedir. Ailesinde yeme bozuklu olan da ailesinde beslenme ve vücut ağırlığına dair olumsuz yorumlamalarda bulunan kişilerde yeme bozuklukları daha yüksek oranda görülmektedir. 
 
Düşük vücut ağırlığına sahip olma kaygısı olan meslek grubundaki bireylerde (model,dansçı,oyuncu vb )ve vücut ağırlığının boy uzunluğundan bağımsız olarak önemli olduğu  spor türleriyle (boks ,ağırlık kaldırma ,vücut geliştirme, dövüş sanatları vb ) uğraşan bireylerde yeme bozukluklarının görülme riski daha yüksektir. 
 
Yeme davranış bozukluğu sorunu yaşayan bireylerin tedavilerinde psikiyatri  endokrin veya dahiliye dr u diyetsiyen ve psikolog  multidispliner bir yaklaşım ile ile devam ettirmeleri iyilik halini kazanmalarına yardımcı olmaktadır. Beslenme bozuklukları diyetisyeni şengül Üre 
 

Anoreksiya nervoza genellikle genç kadınları etkileyen bir yeme bozukluğudur. Anoreksiyalı insanlardakilo alma ve vücut şekillerinin kontrolünü kaybetmeye karşı çok şiddet korku vardır. Yetersiz beslenme fiziksel ve ruhsal sorunlara neden olacağından, anoreksiya mümkün olan en kısa sürede tedavi edilmelidir. Anoreksiya nervoza genellikle 15-25 yaş arasında görülse de, 10 yaşa kadar çocuklarda ve yaşlılarda da görülebilir. Anoreksiya olgularının %90’ı kadındır ancak anoreksiya erkekleri de etkileyebilir. Anoreksiyanın ne kadar yaygın olduğunu tahmin etmek zordur ancak anketler genç kızlarda (15-25 yaş arası) %1’lik oranında bu hastalığın olduğunu tahmin etmektedir.

Anoreksiyanın en belirgin fiziksel belirtisi az miktarda gıda alımına bağlı olarak gelişen kilo kaybıdır. Anoreksiyalı çocuklar kilo alabilmekle birlikte, bu yaşıtlarına kıyasla daha azdır. Diğer belirtiler arasında mide ağrıları, kabızlık veya ishal; baygınlık veya baş dönmeleri; kuru, sertleşmiş veya solgun cilt; saçlarda incelmeler, kırılmalar ve dökülmeler; sürekli kusma sırasında mideden gelen asit nedeniyle çürüyen diş minesinden kaynaklanan diş sağlığı sorunları; uykusuzluk ve yorgunluk sayılabilir. Anoreksiyalı kadınların çoğunda adet kanamaları da kesilir. Çocuklarda ve ilk gençlik çağındaki bireylerde ergenliği geciktirebilir ve fiziksel gelişmelerinde sorunlara neden olabilir. Anoreksiya kişilik ve davranışlarda da değişikliklere neden olabilir. Anoreksiyalı hasta kilo almaktan çok yoğun şekilde korkar ve kendi vücut şekli algısı da bozulmuştur – normal, sağlıklı vücut ağırlığı kendisini gergin ve paniklemiş hissetmesine neden olabilir. Bu hastalar depresif, dışa dönük veya huzursuz hissedebilir; ruh hallerinde değişimler yaşayabilir, normal günlük aktivitelerine olan ilgilerini kaybedebilir, aşırı egzersiz yapabilir, gizli gizli kusmaya veya müshil ya da iştah bastırıcı veya idrar söktürücü ilaçlar kullanmaya başlayabilirler.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Alt içerik

Diyetinfo İletişim / Ulaşım

Telefon 0 216 360 00 50
Whatsapp 0 532 411 30 68

Bağdat Caddesi No: 211/25 Ömür Apt Çiftehavuzlar / Kadıköy / İstanbul

Diyetinfo Güncel

Diyetinfo Güncel arşivi için tıklayınız...
ONLINE BESLENME DANIŞMANLIĞI

Zayıflamak istiyorsunuz
ama vaktiniz mi yok?

E-konsültans, görüntülü
konuşma / danışma
hizmet ile Diyetinfo
her zaman yanınızda.


Randevu için tıklayın
cheap jordans|wholesale air max|wholesale jordans|wholesale jewelry