RAMAZANDA SAĞLIKLI BESLENME

 Hoş geldin Ramazan 11ayın Sultanı  sağlık mutluluk huzur ve birlik beraberlik dolu olarak  sağlıklı beslenerek geçen bir ramazan olması en büyük temennimiz.

   Ramazanda sağlıklı  yeterli dengeli besleneme çok önemlidir. Beslenme Genel sağlığın korunması ve sağlıklı bir şeklide hayatın   devamı için temel öğedir.  

 . Öncelikle  Ramazan ın     DİYET  ayı değil NİYET ayı olduğunu hatırda tutmak gerekir. Zyıflamak için iyi bir fırsat olduğunu düşünenler ramazanda kilo lalarak devam ederler.Ruhumuza duygularımıza bedenimize  iyi gelen Ramazan sadece zengin iftar sofrası  vb değildir. İftar sofraları  mevsim  özelliklerine ve yöresel lezzetlere göre bazen fazla zenginleşse de  sağlık açısından tüketilen mktar ve çeşitler çok önemlidir.

 

   Sağlığı oruç tutmaya elverişli kişilerde uzun süren açlığın etkisi Ramazan sofraları ile birleşince kilo alma dışında çeşitli başka sağlık sorunları da ortaya çıkarabilmektedir.  Ancak  bu özel dönemde   .  RENKLİ  ÇEŞİTLİ. YETERLİ VE DENGELİ BESLENME  için küçük İpuçaları  dikkate alınırsa bu özel dönemİ çok daha sağlıklı geçirilebilir.

 

    Oruç tutmadan önce sağlık sorunu olan bireylerin mutlaka doktor kontrollerini yaptırmaları    Özellikle diyabet ,kalp damar hastalıkları,   hipoglisemi sorunu yaşayanlar   çocuklar,kolesterol sorunu olanlar,hamile ve emzikli anneler,kanser böbrek hastaları reflü ve midesinde gastrit vb olan bireyler  doktorlarının  önerilerimne dikkat etmelidirler..

 

                        

 ORUÇ TUTARKEN  SAĞLIKLI BESLENMENİZ İÇİN 10  ÖNERİ  

 

1-Yaklaşık 15 saat süren oruç tutma  zamanından dolayı    vücutta sıvı kaybı  fazlalaşır. Bu nedenle  iftarınıza mutlaka önce yavaş yavaş  su içerek   başlayın.İçtiğiniz su  ısısı çok önemlidir.  Çok soğuk ,sıcak  ve çok hızlı su içmemeye gayret edin  Bağırsak hareketlerinin düzenli olması vücut fonksiyonlarının düzenlenmesi için. Eklem sağlığı vb vücut fonksiyonları için su tüketimi önemelidir.. Ancak su yerine     çay kahve asitli içecekler  tercih etmeyin .Bu içecekler  su yerine geçmez.

    Uzun süre tutulan orucun etkisi ile  kayıp çok fazla olacağı için kaybedilen suyun yerine konması vücudun sağlıklı fonksiyonlarını yerine getirmesi için oldukça önemlidir.  İftar ille sahur  arasında mutlaka 2.5-3 lt su içemeye çalışın.

.

2-  Uzun süren açlığın arkasından yemek yeme hızınızı mutlaka kontrol edin.Yavaş ve iyi çiğneyerek tüketmek hem sindirim sisteminizin sağlığına hem de tüketilen gıda miktarı ve sonuçta   kilo kontrolüne yardımcı olur.

 

3- İftar öğününüzü mutlaka iki veya üç aşamada tüketmeye  gayret edin. Arada mutlaka bir  küçük molalar verin

 

4- İftarad yemek hızına yemeklerdeki yağ ve baharatlara dikkat  edin Eger alışkanlıklarınız arasında  iftarınıza  iftariyeliklerle    başlamak  var ise     1 dilim az yağlı peynir,2-3 zeytin,1-2 hurma, 1 avuç içi kadar pide (mümkünse kepekli)veya 1 dilim tam buğday ekmeği domates salatalık ve açık çay    şeklinde  seçimler sağlıklı tercihler olabilir. Kaymak ,tereyağı  V kaymak krema kızartma kavurma vb  ürünlerden uzak durmaya   çalışın

 

5-İftariyeliklerinizi atıştırdıktan sonra  1 küçük kase  az yağlı bir çorba hem tokluğunuzu destekleyecek hem de sindiriminize yardımcı olacaktır. Tüm öğün içeriğini yavaş ve iyi çiğneyerek tüketmeye çalışın  

 

 

6-Lif vitamin mineral ve antioksidanlar açısından zengin olan “ Salalata”  İftar sofralarınız da mutlaka hak ettiği yeri almalı.  . Lif acısından zengin olan  ve çiğ sebzelerden yapılmış bol renkli salatalarla sindirim sisteminizin düzenli çalışmasını ve  vitamin mineral ihtiyacınızın karşılarken  doygunluğun sağlanmasına da  da yardımcı olur  Salatalarınızda   sadece  limon ve az zeytinyağı  ile zenginleştirin  

 

7 İftarlarınızda   porsiyonlarınıza dikkat etemek kaydıyla mevsim sebzelerinden oluşan zeytinyağlı veya et içeren etli sebze  yemeğini besin  çeşitliliği , lif ve doygunluğa yardımcı olması açısından   tüketmeye  gayret edin

  .

8- Yapılan çalışmalar süt yoğurt tüketiminin  ramazanda azaldığını göstermektedir Gerek  kalsiyum , protein ve karbonhidrat içermesi gerekse kilo yönetimine destek olması açısından mutlaka iftarlarınızda yoğurt , ayran veya cacık aralarda sür tüketmeye çalışın   .

 

9--İftar ile sahur arasında    mutlaka  1-2  ara  öğün   tüketin  Uyanık olduğunuz saatler içinde   1-2  saat ara ile  küçük ara öğün tüketmek sahurda yoğun yiyecek tüketimin önüne geçecektir.

 

 10- Ara öğünlerde ölçülü olmak kaydı ile mevsim meyvesi (kabukları ile yenilebilen kabukları ile yenmek kaydıyla )  ile birlikte   süt veya yoğurt  veya ceviz badem tüketerek   iştah ve kilo kontrolüne yardımcı olabilirsiniz.

 

RAMAZANDA  SIKÇA SORULAN SORULAR

 

1-Egzersiz yapabilir miyim ?

 

  Aşırı ve yoğun egzersiz yapma konusuna çok dikkat edin İftardan  30-40 dk sonra  sonra   hafif yürüyüşler  yaparak, hareketliliğinizi arttırarak sindirim sağlığını desteklerken  kan şekerinizi ve kilonuzu dengeleyebilirsiniz.

 

2-Hiç tatlı tüketmeyecek miyim  ?

 

 Tatlı tüketiminiz engelleyen bir sağlık sorunu yok ise  tüketim sıklığınıza ve porsiyon miktarınıza dikkat ederek tatlı tüketebilirsiniz Canınız tatlı isterse   önceliğinizin    sütlü ( eger bir sağlık sorununuz yok ise )   öncelikle sütkü tatlı tercih etmeye gayret edin

 

3-Sahur yapmadan oruç   tutabilr miyim ?-

 

  Sahur  öğünü  oruç tutarken en önemli öğündür.Sahur öğünü mutlaka  uzun süren oruç saatlerinde vücudun enerji ve temel besin öğelerinin  sağlanması için beslenmenizde yer almalı. . Ağır yağlı ve bahatalı yemekler ,  et yemekleri , pilav, kızartma ve çok yağlı börek vb içeriklerden uzak kalmayı tercih edin .

  Kahvaltı şeklinde : tüketilen sahur öğünü sindirim sistemi  ve genel sağlık açısından oldukça anlamlıdır. Yumurta ,,peynir, domates, salatalık, açık çay , tam buğday ekmeği   , zeytin , ceviz taze meyve  ve kuru meyve  seçeneklerini   , vb olmalıdır..  .

   Sahurda mutlaka su tüketmeyi ihmal etmeyin.  Sahurdan hemen sonra yatmayın  Mutlaka  en az 30 dk sonra  yatmaya çalışın.

 

4- Sadece çorba içerek oruç tutabiilr miyim  ?

 Elbeteki hayır.Bazı  yöresel çorba çeşitlerimiz ana yemek niteliğinde olsa da sadece çorba tüketmek tek yönlü beslenme unsurlarını içereceğinden yeterli dengeli ve ölçülü beslenmekten uzak olup genel sağlık açısından  yetersiz bir beslenme modeli sunacaktır..

 

5- İftarda  sadece tatlı yesem olur mu ?

 

   Tatlı tada sahip geleneksel mutfağımızı şenlendiren çeşitler  hiçbir zaman ana yemek yani iftar alternatifi değildir. Bol enerji yağ ve karbonhidrat içerirler .Ancak  MAKRO VE MİKRO BESİN ÖĞELERİNDEN YETERSİZDİRLER .Eğer bir sağlık sorunu yok ise haftada 1-2 kez öncelikle sütlü tatlılardan porsiyon miktarına dikkat ederek   iftardan 2 saat sonra tercih edilebilir.  

 

6- Su yerine maden suyu veya soda içebilir miyim ?

 

 Maden suyu veya soda su yerini tutmaz Bu nedenle su tüketim miktarı mutlaka 2.5-3 lt olmalı Eğer bir sağlık sorunu yok ise maden suyu veya soda miktarına dikkat etmek kaydıyla  arada tüketilebilr.

 

7- Kabızlık problemi yaşıyorum   ilaç yada çay kullanabilrmiyim ?

 

  Kabızlık vb sindirim sağlığı sorunları söz konusu ise  mutlaka ilaç kullanamadan önce doktor  kontrolü gereklidir..Gelişigüzel ilaç kullanmayın .RAMAZANDA  PROBİYOTİK İÇERİĞİ FAKİR  YETERSİZ LİF , SU  TÜKETİMİ VE HAREKETSİZLİK kabızlık sorununu artırabilmektedir

   .Bu nedenle öncelikle yeterince su içmeye  lif  ve probiyotik içeriği yüksek beslenmeye  ve hareketli olmaya gayret ederek bağırsak hareketlerinizin düzenlenmesine yardımcı olabilirsiniz

 

SAĞLIKLI  GÜNLER DİLEĞİ İLE

 

 

Diyetisyen ŞENGÜL ÜRE

Diyetinfo

Beslenme Eğitimi ve Danışmanlık

Bağdat caddesi – Çiftehavuzlar/ Kadıköy /İstanbul

Diyetinfo İletişim / Ulaşım

Telefon 0 216 360 00 50
Whatsapp 0 532 411 30 68

Bağdat Caddesi No: 211/25 Ömür Apt Çiftehavuzlar / Kadıköy / İstanbul

Diyetinfo Güncel

Diyetinfo Güncel arşivi için tıklayınız...
ONLINE BESLENME DANIŞMANLIĞI

Zayıflamak istiyorsunuz
ama vaktiniz mi yok?

E-konsültans, görüntülü
konuşma / danışma
hizmet ile Diyetinfo
her zaman yanınızda.


Randevu için tıklayın
cheap jordans|wholesale air max|wholesale jordans|wholesale jewelry