ANNE SÜTÜNÜ ARTTIRMANIN PÜF NOKTALARI

Anne sütü öyle bir besin ki sadece doğum yapan annenin bebeğine özel. Sadece  sizin bebeğinizin hem besinsel , hem psikolojik hem de fiziksel ihtiyaçlarını  karşılayabilecek tüm özelliklere sahiptir.Bu özel  içecek bebek ile anne arasında sevgi , güven, koruma ,şefkat, gibi çok önemli duygusal mesajlar ile bebek anne arasında bağı kurar.

   Doğumdan sonra tek yapmanız gereken sevgi ile emzirmeye hazır olmak.Anne adaylarının hamilelilğin ilk gününden itibaren duydukları en büyük kaygı ve kafalarına takılan soru  “acaba sütüm olacak mı ?” bebeğime yetecek mi?” , “bebeğimi yeterince sütümle   besleyebilecek miyim? “ ,”bebeğim yeterli kilo alacak mı “

    UnutmayınYeterli ,Dengeli ve çeşitli beslenen  beslenen her annenin sütü mutlaka bebeğine yeter. Annenin beslenmesi ,yaşam tarzı alışkanlıkları ,günlük rutini, günlük sıvı tüketimi , stres kaygı vb anne sütünü olumlu  yada olumsuz etkileyebilir.Ancak stres  yönetiminin de başarılı olamamak  emzirme döneminin ve anne sütü salınımını olumsuz etkilediğini unutmamak gerekir.  

 Doğum şekli ne olursa olsun , ister normal doğum isterse sezaryenle doğum yapmış olsun, doğumdan  hemen sonra en kısa sürede bebeği ile tensel temas sağlamalı ve bebeğini emzirmelidir.  Bebek ne kadar  sık emzirilirse sütün gelmesi daha kolay olacak ve miktarı bebeğin ihtiyacını karşılayacaktır. Geç emzirmek sütün gelişini geciktirecektir. Annenin yeterli süt salgılaması için bebeğin yeterli sıklıkta ve doğru şekilde emmesi gerekmektedir.  Gebelik dönemi boyunca annenin memeleri, doğacak bebek için dünyadaki en uygun sütü üretecek ve kullanmaya hazırlayacak hale gelir.Doğum sırasında ise  memeler bebek için ilk besin olacak “ilk süt” ya da “ağız süt” olarak bildiğimiz sütü salgılamaya hazırdır.Memede süt yapımını sağlamak için salgılanan  ve sağlayan hormon  “Prolaktin ”  dir. Bu özel ve güzel dönemin ilk günlerinde  çeşitli zorluklar yaşanabilir.Mutlaka anne ve bebeğe eş  aile bireyleri tarafından yardım etmek gerekir.

  

   Bebeğin anne memesinden   emeceği süte  “ilk süt”, “ağız sütü” ya da “kolostrum” denir.  Annenin memesinden  gelen “İlk süt” ün yani kolostrum  görüntüsü  sarı renkte ve  daha yoğun kıvamlıdır. Besinsel içeriği  zengin  ve bebeği pek çok hastalıktan koruyan kolostrum bebeğinizin ilk aşısıdır. “İlk süt” ün miktarı az olabilir ancak sakın panik yapmayın. Bebeğin beslenmesine bağırsaklarının düzenli ve  iyi çalışması için yeterlidir. Önemli olan annenin doğumdan sonra en kısa zamanda hemen emzirmeye başlamasıdır. Bebek her ağladıkça emzirilmelidir. Sık aralıklarla emzirerek bebeğin bu “ilk süt” ü mümkün olduğunca çok almasına çalışılmalıdır.

    Anne sütü bebeği  ; orta kulak iltihabı, üst ve alt solunum yolu enfeksiyonları, soğuk algınlığı, her türlü virüs ve ileride oluşabilecek şeker hastalığı, obezite, bazı kanser türleri gibi her türlü hastalıklardan korur.

 Yeni doğum  yapmış anneye  :

 -  Sütün var mı  ?

 -  Sütün yetiyor mu *

  - Sütünün kıvamı çok az yetiyor mu ?

 - Benim sütüm fışkırıyordu senin sütün çok az

-Bebeği yanlış tutuyorsun

- Bebek memeni tutmuyor

 Söylemlerinden mutlaka uzak durmak gerekir. Bu söylemlerin hepsi annenin stresle baş etmesini olumsuz etkiler

 Ayrıca kilo alma kilo verme kaygısı yaşayan annelerin çoğunlukta olduğunu düşünürsek ,

  • Doğum Kiloların kalmış,
  • Bulgur tahin helvası şerbet tüket sütün artacak
  • Ben doğum sonrası hemen eskı pantalomlarıma girmiştim vb

Söylemler anne bebek ilişkisini annen,n yetersiz beslenmesini ve bebeğin yeteri kadar anne sütün den faydalanmasını engelleyecektir.

UNUTMAYIN ;İLK 6 AYA ANNE SÜTÜ ÇOK ÖNEMLİ  ve SADECE ANNE SÜTÜ ( WHO )

Bu nedenle :

  1. Bebeğinizi mutlaka sık sık emzirin. Bebek emdikçe  süt miktarı artar
  2. Stres yönetimine dikkat etmeli
  3.  Annenin bu dönmedeki yeterli ve dengeli beslenmesi ve sıvı tüketimi anne sütünü olumlu etkiler.Anne ne yerse bebeğine o geçer buna sakın unutmayın
  4. Moralinizi  hiç bir şey için bozmayın.Sütünüz “Bebeğinizin sağlıklı büyüme gelişmesini sağlayacak” tır.
  5.   Beslenmenizde mutlaka hergün gün 2-3  iki bardak sut -yoğurt tüketmeyi ihmal etmeyin Eğer gaz yapıyorsa laktozsuz süt seçebilirsiniz.
  6. Güne mutlaka kaliteli protein kaynaklarını yumurta peynir  içeren bir kahvaltı ile başlayın.Omega 3 ün en iyi bitkisel kaynaklarından olan ceviz ve zeytin kahvaltınızda tam buğday ekmeği ile birlikte yer alsın.
  7.  Kahvaltılarınızda 1 -2 tatlı kaşığı  tahin bulundurun. Tahin Kalsiyum icerigi   yanı sıra östrojen hormon benzeri özellikleri ile anne sütünün artmasına yardımcı olur.
  8. Eğer size ve bebeğinize gaz yapmıyorsa  çemen içerdiği steroidal yapısındaki bileşikler ile cay ,yemek veya yoğurtta baharat olarak kullanabilirsiniz.
  9. Kahvaltıda ve öğlen akşam yemeklerinde  folik asit açısından zengin bol söğüş  sebze  ve yeşil  yapraklılardan  tüketmeye çalışın
  10. Öğünlerinizde mutlaka  B vitaminleri açısından zengin stres yönetimne destek olacak  tam buğday ekmeği   bulgur  vb tüketin.
  11. Yoğurt veya süt veya çorbanıza yulaf ilave dein.Yulaf içerdiği Beta Glukan ile anne sütü salınımını arttırır annenin bağışıklığını arttırır.
  12.  Meyve suyu yerine her gün 3 porsiyon meyve tüketmeye çalışın.Mevsim meyvelerini öncelikle tercih edin. Renkli ve çeşitli meyveler iyi yıkamak kaydıyla  kabukları ile  tüketmeye çalışan Meyve hakkınızı şekersiz komposto olarak tüketebilirsiniz .Ancak sütüm artsın diye yöresel bol şekerli şerbet ya da kompostolar tüketmekten uzak durun  
  13. Hergün   30 gram ceviz ve badem i gaz yapmıyorsa içerdiği bitkisel proteinler ve  içerdikleri esansiyel yağ asitleri ile anne sütü içeriği ve miktarı  için oldukça anlamlı olacaktır.
  14.     Her gün yemeklerinize veya salatalarınıza 3 tatlı kaşığı zeytinyağı koymaya çalışın
  15. Miktarına dikkate etmek kaydıyla hurma tüketmeye çalışın. Kayısı ve incir gaz yapmıyorsa süt arttırma açısından olumlu etkileri olab,lmektedir.
  16.  Kahvaltımızda eğer kan şekeri problemi yaşamıyorsanız   kaşığı   1 tatlı kaşığı pekmez 
  17.  Haftada 2-3 gün balık tüketmeye çalışın
  18.   Bileşiminde bulunana A, B, B12, C ,K vitaminleri ve mineraller ile ısırgan  otu yemeği veya çayı   süt arttırıcı etkiye sahiptir  Ayrıca dereotu da  süt arttırma konusunda yardımcınız olabilir.
  19. . Rezene çayı günde 1-2 fincan tüketebilirsiniz ezene tohumu içinde bulunan  galaktogoglar sayesinde  prolaktin hormonunun salgılanmasını sağlar ve süt miktarını arttırır.
  20.  Haftada 3-4 gün  kaliteli protein kaynaklarından kırmızı et, diğer günler balık ve tavuk tüketimi mal etmeyin   İçeridikleri bitkisel proteinler B grubu vitaminler ve lif ile kurubaklagiller  az yapmadığı sürece beslenmenizde bulunmalı.  
  21.    Gaz yapan yiyecekleri dikkatli tüketmeye çalışın.en uzak durmaya çalışın size gaz yapan her şey bebeğinize de gaz yapacaktır. özellikle roka tere ,turp turunçgiller vb gibi yiyecekler gaz yapıyorsa dikkat edin
  22. Her gün 1-2 porsiyon iyi yıkanmış yeşil yapraklılardan yapılmış salata ve  dereotu ve 2 porsiyon pişmiş mevsim sebzesi sütünüzü arttırma açısından en iyi destekçilerden olacaktır.
  23. Salatalarınıza , veya kahvaltınıza içerdiği strediol bileşikleri ile ilave edeceğiniz çörek otu anne sütü arttırma konusunda destekçiniz olacaktır
  24. Alkolsüz malt içecekleri içerdikleri B grubu vitaminler ve mineraller ile süt artırmak amacıyla ihtiyaç halinde porsiyon miktarına dikkat etmek kaydıyla kullanılabilir.
  25.  2-3 lt  su  tüketmeyi ihmal etmeyin

 

ANNE SÜTÜNÜ ARTTIRAN TARİFLER

 

  YULAFLI YOĞURT ÇORBASI

Malzemeler

-  2 yemek kasik yoğurt
- 1 yemek  kaşığı tam buğday unu
  -2 yemek kasığı bulgur yada pirinç   

  -1 yumurta sarisi
  -2 su bardağı su
   -1 cay kaşığı tuz
  -1 tk zeytinyağı
  -1 yemek kaşığı yulaf
  - 1 cay kaşığı  tatlı toz  kırmızı biber
   -1 cay kaşığı nane
Yapılışı
2 su bardağı  su içerisinde bulguru iyice yumuşayana kadar  pişirin .Ayrı bir kapta  tam buğday unu yoğurt ve yumurta sarısını iyice çırparak karıştırın.Kaynayan su bulgur karışımından bir kaşık alıp  un yumurta karışımına katıp karıştırın ve bu karışımı ve yavaş yavaş  tencerenize  karıştırarak ilave edin. Kıvam artmaya başlayınca içine yulafı ilave edin. Üzerine    zeytinyağını  toz biberi ve isteğe bağlı kuru naneyi ilave edebilirsiniz.

Not :Yulafı eğer isterseniz  çorba  piştikten sonrada ilave debilirsiniz.    
-
Afiyet olsunCadde

Diyetisyen Şengül Üre  Bağdat caddesi no 299/5  Caddebostan / Kadıköy / İstanbul 

 

Diyetinfo İletişim / Ulaşım

Telefon 0 216 360 00 50
Whatsapp 0 532 411 30 68

Bağdat Caddesi No: 211/25 Ömür Apt Çiftehavuzlar / Kadıköy / İstanbul

Diyetinfo Güncel

Diyetinfo Güncel arşivi için tıklayınız...
ONLINE BESLENME DANIŞMANLIĞI

Zayıflamak istiyorsunuz
ama vaktiniz mi yok?

E-konsültans, görüntülü
konuşma / danışma
hizmet ile Diyetinfo
her zaman yanınızda.


Randevu için tıklayın
cheap jordans|wholesale air max|wholesale jordans|wholesale jewelry