İNSÜLİN DİRENCİNİN NEDENLERİ NELERDİR ?

İnsülin direnci son zamanlarda   sıklıkla duyulan bir sağlık sorunuzdur. İnsülin direnci  yönetilemediği zaman kilo yönetimini  kilo alama hızını arttırırken  kilo vermeyi  zorlaştırır karaciğer yağlanmasına hipertansiyon  kalp damar hastalıkları vb  sağlık sorunlarına zemin hazırlarr İnsülin direncinin tedavisinde hem medikal hemde Tıbbi Beslenme tedavsi birlikte takip edilmelii ve yaşam kalitesinin artmasına destek sağlanmalıdır.  

 Insülin  nedir?

İnsülin, hem endokrin hem ekzokrin bez olarak davranan pankreas tarafından salgılanan küçük polipeptit proteinlerden meydana gelen bir hormondur .İnsülin pankreastan salgılanarak   vücutta farklı süreçlere dahil  olur.. Karbonhidratların metabolize edilmesine ,hücrelerde enerji için glikoz depolanmasına,  yağ, protein ve bazı minerallerin kullanılmasına   yardımcı olur   Kanda şeker yani glukoz yükselmeye başladığında pankreastaki hücreler bunu fark eder ve dolaşıma insülin hormonunu  gönderir Ancak bazen bu isleten   bozulabilir. Ve insülin direnci gelişimi söz konusu olur.

 İnsülin direnci  nedir ?

 İnsülin  hormonunun genel anlamda görevi pankreastan salgılananarak şeker metabolizmasının   düzenlenmsini sağlamaktır. . İnsülin bu düzenlemeyi yaparken “insülin reseptörü” adı verilen bir yapıya bağlanır r Bu reseptör, çeşitli nedenlerle insülinin bağlanmasına izin vermez ise; insülin kanda yeterli miktarda olduğu halde görev yapmıyormuş  gibi görünür. İnsülin   direnci arttıkça, şeker kontrolünü sağlamak için insülin de artmış olur. Bu da vücutta gereğinden fazla insülin salgılanması  neden olur

   Kısaca İnsülin direnci, vücuttaki şekeri kontrol etmek için salgılanan insülinin etkisini göstermesindeki zorluk olarak tanımlanabilir.

   Günümüzde dünnyada ve ülkemizde  kilo problemleri ve obezite beraberinde  sıklıkla karşılan ve beraberinde çeşitli sağlık sorunlarının gelişmesine  neden olan yönetilebilr bir sağlık sorunudur. .  .

İnsülin direncınin nedenleri nelerdir ?

insülin direnci  birçok  nedenden  kaynaklanabilmektedir.Günümüz yaşam koşulları ve  ve egzersiz alışkanlıkları görülme sıklığını arttırmaktadır.


1--Sağlıksız Beslenme

2- Yetrsiz denegzisiz ve aşırı gıda tüketimi

3--Genetik faktörler


4-Çevresel faktörler


5-Hareketsizlik ve egzersiz   kapasitesinde yetersizlık


6-Bel bölgesindeki ve iç organlarda beslenme ve hareketsizliğe bağlı yağlanma   


7-ilac  tüketimine bağlı beslenme vb sorunlar

 8- Uyku sorunları ve uyku sorunları ile yaşanan yeme bozuklukları

9 –Enflamasyon

10- Bağırsak florasının bozulması ve   


12-Çeşitli hormonal sorunlar

13 -Yüksek  rafine karbonhidrat  ve fruktoz içerikli gıda tüketimi 

 

İnsülin direncinin en önemli  nedenleri arasında sayılabilir.

 İnsülin direncinin tansı  endokrin veya dahiliye doktoru tarafından  konularak medikal tedavi planlanır.Bunun dışında  Tıbbi Beslenme Tedavisi    “Diyetisyen” tarafından  yaşam kalitesini yükseltmek  Sağlıklı Sürdürülebilir Kaliteli  Dengeli  ve Yeterli  beslenmeyi sağlamak   adına   takip etmek gerekir
 

 

Diyetisyen ŞENGÜL ÜRE

Diyetinfo

Beslenme Eğitimi ve Danışmanlık

Bağdat caddesi – Çiftehavuzlar/ Kadıköy /İstanbul

Diyetinfo İletişim / Ulaşım

Telefon 0 216 360 00 50
Whatsapp 0 532 411 30 68

Bağdat Caddesi No: 211/25 Ömür Apt Çiftehavuzlar / Kadıköy / İstanbul

Diyetinfo Güncel

Diyetinfo Güncel arşivi için tıklayınız...
ONLINE BESLENME DANIŞMANLIĞI

Zayıflamak istiyorsunuz
ama vaktiniz mi yok?

E-konsültans, görüntülü
konuşma / danışma
hizmet ile Diyetinfo
her zaman yanınızda.


Randevu için tıklayın
cheap jordans|wholesale air max|wholesale jordans|wholesale jewelry