Obezite günümzde kendisi ve beraberinde görülen hastalıklar ile ortalama yaşam süresini ve kalitesini azaltırken üretim kapasitelerini etkileyen önemli bir sağlık sorunudur.
Obezite, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından “vücutta sağlığı bozacak ölçüde anormal veya aşırı yağ birikmesi” olarak tanımlanmaktadır. OBEZİTENİN EN ÖNMELİ BELİRTİSİ VÜCUTTA YAĞ OARNININ ARTMASIDIR..
Dünya Sağlık Örgütü tarafından en riskli 10 hastalık listesine alınan bir hastalıktır. Teknolojinin gelişimi ile artan hareketsiz yaşam tarzı kilo vermeye engel olan beslenme ve yeme davranışlarının değişmesi ilaç kullanımı egzersiz ve fiziksel aktivite kapasitesinin azalması vb obeziteye sebep olan pek çok faktör bulunur.
Obezite tek başına bir hastalık olmasının yanı sıra; fazla kilolu veya obez olmak hipertansiyon, tip 2 diyabet, hiperlipidemi, kalp-damar hastalıkları, inme, bazı kanser türleri, kas-eklem hastalıkları ve solunum sistemi hastalıkları çeşitli cilt hastalıkları ve psikolojik sağlık sorunlarına neden olmaktadır.
Kilo fazlalığı ve obezitenin nedenleri değerlendirildiğinde birçoğu önlenebilir ve geri dönülebilir nedenler olduğu bilinmektedir.
Obezite tüm dünya ile birlikte ülkemizde de hızla artmaktadır. DSÖ’nün 2021 yılında yayımlanan raporuna göre 2016 yılında dünyada erişkinlerin %39’unun fazla kilolu veya obez, %13’ünün ise obez olduğu; 2030 yılına kadar 1 milyar insanın obezite yaşayacağının tahmin edildiği bildirilmiştir. DSÖ’nün 2024 tarihli raporuna göre ise 2022 yılında erişkin nüfusun %43’ünün fazla kilolu veya obez, %16’sının ise obez olduğu belirtilmiştir
. Yaşam kalitesini sağlık koşullarını duygu durumunu olumsuz etkileyen, vücutta bulunan yağ oranının olması gerekenden fazla miktarda artması ile karakterize olan obezite, ülkemizde de yaygınlaşan ve pek çok kronik hastalığa da yol açan bir hastalıktır
Fazla olan kiloyu vermek yağ yakmak ve obezite sorununa çözüm sağlamak için bireylerin birçok yöntem denemeye çalıştıkları bilinmektedir. Özellikle bahar aylarında bu yöntemler diyetler artmaktadır Obezite de ve birçok sağlık sorununda olduğu gibi beslenme ile ilişikli kronik hastalıkların gelişimini önlemek için sağlıklı yemek yeme ,yemek pişirme ve beslenme kültürünün kazanılması ve beslenme davranış değişikliği çok önemlidir.
Besin gruplarında yer alan besinlerden sağlıklı satın alma ,saklama, sağlıklı yemek pişirme ,sağlıklı seçim yapılabilmesi (bireyin sağlık ve hastalık durumuna, yaş ve cinsiyetine, fiziksel aktivite ve fizyolojik durumuna göre seçimler yapılması) genel sağlığın korunması ve obezite nin veya fazla kilo yada yağlanma sorunun çözümünde kişiye uygun beslenme ve kilo verme programları düzenlenmesine doğru kilo verme hedefi belirlenmiş olmasına rağmen kilo verilemiyorsa sebeple gererini tekrar gözden geçirmek gerekebilir
KİLO VERMENİZİ YAVAŞLATAN YADA ENGELLEYEN NEDENLER ?
-
Beslenme programına uyumda yaşanan sorunlar
-
Öğün atlama
-
Beslenme programının içeriklerinde yapılan değişimler
-
Uykusuzluk
-
Yemek yeme saatlerinde değişim ,
-
Geçmişte yapılan düşük kalorili yada çok düşük kalorili beslenme Programları
-
Genetik yatkınlık
-
Çeşitli ilaçlar ( tansiyon şeker vb )
-
Antidepresan kullanımı
-
Kortizon kullanımı
-
Menapoz
-
Hormonal sorunlar
-
Polikistik over sendromu
-
İnsülin direnci ,
-
Cushing sendromu
-
Hipotroidi hashimato
-
Popüler kültür etkisindeki uygulamalrı deneme
-
Hareketsizlik
-
Yetersiz su tüketimi
Kilo verme sürecinin yavaşlamasına neden olabilir..Kilo verme sürecini desteklemek için tekrar değerlendirme yapmak gerekebilir..Sağlığınız ve sağlıklı kilo yönetimin takbi için gerek profesyonel takip sağlıklı kilo vermenizi destekleyecektir
Diyetisyen ŞENGÜL ÜRE
Diyetinfo
Beslenme Eğitimi ve Danışmanlık
Bağdat Caddesi – Çiftehavuzlar/ Kadıköy /İstanbul