PROBiYOTİK GÜCÜMÜZ NEDEN AZALIYOR

Son yıllarda özellikle son 10 yılda  yapılan birçok çalışma  bağırsak mikrobiyatanın insan sağlığını korumak adına  çok  önemli  olduğunu bir kere daha bizlere gösterdi.Mikrobiyota genel olarak içimiz ve dışımızda yaşayan canlıları ifade  eder.Bağırsak ,cilt   ,ve bazı organların her birinin kendine ait  mikrobiyotası  ( virüs mantar parazitler,vb) bulunmaktadır.  ederken 

  .Bağırsak mikrobiyotasından bahsederken sindirim sistemimizde bulunan   trilyonlarca mikroorganizmanın içinde bulunduğu bir sistem den bahsetmekteyiz.  Bağırsak mikrobiyotası seratonin  ve vücut için gerekli önemli molekülleri üretmeye ,bağışıkşıl istemi için dost ve düşmanların ayırt edilmesi konusunda bilgi sağlamaya ,folat, K ve B12 vitamini üretmeye Besinlerden elde edilen enerji miktarına  destek sağlar.Bağırsak mikrobiyatasında bulunan mikroorganizmalar 

yan ayan dizildiğinde dünyanın etrafını 2.5 kez dolaşabilecek uzunluğa  ve 2 tenis kortu büyüklüğünde alana sahiptir.Günümüzde yapılan çalışmalar sonucunda hastalıkların % 90 ının bağırsak mikrobiyotası ile ilişkisinin olabileceğine dair  veriler elde edilmeye başlanmıştır. Her bireyin bağırsak mikrobiyotası birbirinden eşsiz ve özeldir.Ancak günümüzde bağırsak mikrobiyottasının değişmesi probiyotik gücümüzde ciddi anlamda değişim ortaya çıkarmaktadır. 

     

Neden Probiyotik gücümüz azalıyor ?

  • Sezaryenle doğum,
  • Gleneksel beslenmeden uzaklaşma,
  • Fast food beslenmenin artması ,
  • Fermente ürünlerin tüketiminin azalması,
  • Prebiyotik fakiri beslenme (soğan, sarımsak, yer elması, pırasa, bamya  )
  • Mayalı besin tüketiminin azalması,
  • Antibiyotik tüketiminin artması,
  • Süt ürünleri  ve özellikle fermente süt ürünlerinin tüketiminin  azalması,
  • Hareketsizlik
  • Su tüketiminin azalması,
  • Tarhana vb  geleneksel çorba  tüketimlerinin azalması
  • Lif kaynaklarının tüketiminin azalması
  • Tüketilen öğün içeriklerinin  besinsel ve probiyotik kalitesinin azalması

İle birlikte bağırsak florası ve dengesi  bozulmaya başladı

  Doğumdan itibaren  ,yaşanan  değişiklikler başta olmak üzere  bağırsaklarımızın  probiyotik gücünü  ve çeşitliğini azalması yaşam kalitesini etkileyip çeşitli hastalıklar ve şişmanlık sorununa zemin hazırlamaktadır. Bağırsak mikobiyotasının  dengesi bozulduğunda ( disbiyosiz ) bir çok sağlık sorununa zemin hazırladığı  yapılan çalışmalar sonucunda gösterilmektedir.

BAĞIRSAK MİKROBİYOTASI  İLE İLGİLİ SAĞLIK SORUNLARI NELERDİR ?

En sık karşılaşılan  bağırsağın   mikrobiyotası ile doğrudan alakalı olduğu rahatsızlıklar ;

-Kilo problemi  ve şişmalık

    ( bağırsak mikrobiyotası  içerisinde Bacteriodes ve firmicutes adında 2 baskın   bakteri türünün olduğu bilinmektedir.Yapılan çalışmalarda bağırsak  firmicutes   türlerinin artması kilo artışı ve yağ   artışına   sebep  olduğu tespit edilmiştir.)

-İnsülin direnci

 -Depresyon

-Kronik inflamasyon

-Hipertansiyon                                              

- Parkinson

-Kolesterol yüksekliği

- Sindirim sistemi sağlığı sorunları    

Olarak sıralanabilmektedir.

   Bağırsağın Probiyotik gücü yani dost bakteriler ve sağlık üzerine etkileri alanında    halen devam eden bir çok çalışma vardır.

  Her bireyin probiyotik bakteri çeşitliliği  aynı parmak izi gibi farklılık  farklılık gösterir.Ancak  probiyotikler arasında denge değiştiğinde sağlık , kilo, iştah olmak üzere sağlık sorunları ortaya çıkabilmektedir. Günümüzün en önemli    sağlık sorunlarından şişmanlık ,obezite   ,dir.Ayrıca günümüz koşullarında  stres ve depresyonu yönetmek  düşündüğümüzde bağırsak mikrobiyotasının önemi gittikçe artmaktadır.. Çünkü   yapılan çalışmalar göstermektedir ki seratonin hormonunun  %95 oranında   üretildiği  yer  bağırsaklardır Bağırsakta probiyotik bakterilerin desteği sayesinde üretilir. Seratoninin % 5 i ise beyinde üretilir.Azalan probiyotik güç  seratonin hormonu azlığı dışında birçok sağlık sorununun ortaya  çıkmasına zemin hazırlayabilmektedir.

 

 Bağırsak mikrobiyotasının   sağlıklı dengeli ve çeşitli olması ,sürdürülebilir kilo sürdürebilir sağlık  için oldukça önemli olduğunu unutmamak gerkir.

 Peki sağlıklı  bağırsak mikrobiyotası için ne yapmamız gerekir  ;öncelikle sağlığınızı çok büyük oranda etkileyen sağlıklı dengeli yeterli beslenme alışkanlıklarını kazanmaya gayret edip bir yaşam biçimi  haline getirmek gerekir.

 Sağlıklı bedenin  ve bağırsak mikrobiyotasının  sırrı   besinlerde gizlidir.

Diyetisyen ŞENGÜL ÜRE

Diyetinfo

Beslenme Eğitimi ve Danışmanlık

Bağdat caddesi –Caddebostan / Kadıköy /İstanbul 

Diyetinfo İletişim / Ulaşım

Telefon 0 216 360 00 50
Whatsapp 0 532 411 30 68

Bağdat Caddesi No: 211/25 Ömür Apt Çiftehavuzlar / Kadıköy / İstanbul

Diyetinfo Güncel

Diyetinfo Güncel arşivi için tıklayınız...
ONLINE BESLENME DANIŞMANLIĞI

Zayıflamak istiyorsunuz
ama vaktiniz mi yok?

E-konsültans, görüntülü
konuşma / danışma
hizmet ile Diyetinfo
her zaman yanınızda.


Randevu için tıklayın
cheap jordans|wholesale air max|wholesale jordans|wholesale jewelry