BESİN ALERJİLERİ ve GIDA DUYARLILIK TESTLERİ
Vücudumuz her gün çevresinde bulunan çok sayıda madde ile karşılaşmaktadır.Bu maddeler ağız ,burun,gözler,akciğerler olmak üzere çeşitli yollardan vücudumuza girmektedir.Vücudumuz bu maddelerin önemli bir kısmını özellikle besinleri işleyerek kullanmakta ve geriye kalan artıkları dışarı atmaktadır.Bazı maddeler ise insan vücuduna zarar verecek niteliktedir ve vücuda alındıktan sonra yok edilmeleri için yoğun bir çalışma yürütülmektedir.
Oluşum mekanizmalarına göre besin alımı ile görülen beklenmeyen reaksiyonlar toksik ya da toksik olmayan reaksiyonlar olarak ikiye ayrılmaktadır.
- TOKSİK REAKSİYONLAR (besin zehirlenmesi ) :Besinlerde bulunan katkı maddeleri ve toksinlerle oluşan ,besin zehirlenmesi olarak da adlandırılan reaksiyonlar toksit reaksiyonlarıdır
- TOKSİK OLMAYAN REAKSİYONLAR ; besin alımından sonra gelişen immunolojik ya da immunolojik olmayan reaksiyonlardır. Besin intoleransı olarak da adlandırılan besine karşı aşırı duyarlılık durumu immunolojik bir reaksiyon değildir. Besin alerjisi ise ,besinin içerdiği proteinlere karşı gelişen immunolojik bir reaksiyon olarak tanımlanmaktadır .
- İmmunolojik reaksiyonlar (besin alerjisi )
- İmmunolojik olmayan reaksiyonlar (besin intoleransı =gıda duyarlılık )
GIDA DUYARLILIK TESTLERİ –BESİN İNTOLERANSI :
İntolerans kesinlikle tipik alerjilerle karıştırılmamalıdır. Alerji, vücuda giren ama aslında zararsız olan bir maddeye karşı vücudun başlattığı bir savunma reaksiyonudur. Bir alerjinin karakteristik özelliği, belirtilerinin (dudakta ve boğazda şişmeler, nefes darlığı, arka arkaya hapşırmalar ve ciltte döküntüler, vb.) aniden ve sert bir şekilde ortaya çıkmasıdır. Reaksiyon, gıdanın tüketilmesinden kısa bir süre sonra başlar. Gıda alerjileri böylelikle kolayca ayırt edilebilir. Birçok insan farkında olmasalar dahi bazı gıdalara karşı duyarlıdırlar Gıda alerjilerinin seyrek olmasına karşı gıda intoleransına sıkça rastlanır. Anne sütü ile bebeğe geçebildiği gibi zaman içerisinde de oluşabilir ve asıl karmaşık olan, bu duyarlılığa bağlı gelişen rahatsızlıkların bazen alerjik tepkilere benzeyebilmelerinin yanında, bazen saatler hatta günler sonra ortaya çıkabilmesidir .Maya, salata, domates, patates, yoğurt, süt v.b. ürünler size dokunuyor olabilir. Sonuç olarak bağışıklık sisteminiz yüklenir ve metabolizmanız etkilenir, farklı bir tat veya koku almamanıza rağmen sağlığınız bozulabilir. Ve genellikle beslenme alışkanlıklarımızın sağlığımızı etkileyebileceği hep göz ardı edilir. Bu durumda gıda duyarlılık testlerini tercih edip güvenilir bir ürünle güvenilir bir sonuç elde edebilirsiniz Eğer bir gıdaya karşı vücudumuzun bağışıklık konusunda problemi varsa, antikor dediğimiz G tipi globulinleri oluşturmaya başlar.
NE ZAMAN GIDA DUYARLILIK TESTİ YAPTIRMALIYIM ?
Yapılan çalışmalarda gıda intoleransı ile bazı sağlık sorunlarını arasında doğrudan ilişki vardır.
-kene yönelik bir tedavi oluşturur.