YÜKSEK PROTEİNLİ ZAYIFLAMA PROGRAMLARI SAĞLIĞI TEHDİT EDİYOR MU ?

 Konu zayıflama  kilo verme olunca her bir öneri zayıflama programı , bitki karışım vb mucize olabiliyor. Bunlardan sıklıkla karşılaşılan olabiliyor.   Dünyada ve ülkemizde  zayıflamak ve tokluğun sağlanması amacıyla yüksek proteinli diyetler  zamana zaman popüleritesini arttırıp tercih edilebilmektedir. Özellikle son birkaç yılda  Protein kaynaklarından yoğun  beslenme önerileri    mucize gibi tanımlanmaya çalışılması ile kısmi ve kısa süreli klo kayıpları olsda birçok sağlık sorunu yaşanmasına neden olmakatadır.  

 The Institute of  Medicine  (IOM ) bireyler kilo verirken  (zayıflarken)    başlangıç ağırlıklarından %5 kadar  kaybettiklerinde  ve bu kaybettikleri kiloyu  1 yıl boyunca koruduklarında  uzun süreli vücut ağırlığı kaybetme sürecinde  anlamlı başarı sağlanabildiklerini i  bildirmiştir.

 Ancak kilo alma sürecinin zaman içinde gerçekleştiği  gerçeği unutulup kısa sürede  zayıflama beklentisi   ve gerçekçi olmayan kilo verme  isteği ( ve olmak istediği kilo beklentisi ) tercihleri belirler hale getirdi.   Popüler kültür hızla sonuca ulaşma isteğini kullanarak bu önerinin hızla gereksiz yere yayılmasına sebep oldu. Bilim ve kanıta dayalı tıptan uzak olan bu önerileri belki kısmi olarak kişisel tercihlerde öne çıkardı. Bu tercihleri yapan bireyler  öncelikle savundukları  konu ise  “  insanın var olduğu günlerden itibaren yüksek protein tüketiyor olması ? . ( kanıta dayalı tıpta karşılığı olmayan veri  ) ”

 Sonuçta  Yüksek proteinli çeşitli  beslenme programları  ;      bireylerin  ,  özellikle hızlı zayıflama  ,kas arttırma vb   talepleri sonucunda   popüleritesini arttırmış oldu. Ancak   unutulan önemli konu ise  sadece  zayıflık veya güzellik algısı değil genel sağlıktı..Bu yanlış uygulamalar  hızla sağlığı ve yaşam kalitesini  tehdit eder hale geldi ve  yaşam tehdit etmeye devam ediyor.

    Uzman olmayan kişiler tarafından sürekli  beyan edilen ;Proteini arttır, karbonhidratı kes, ekmek yeme ve hızla zayıfla şeklinde yaklaşımlar ve  öneriler yetersiz tıbbi kanıta dayalı uygulamalar  her yerde cazip halde dile getirilmeye   çalışıldı .  Bu söylemler konunun uzmanı olmayan kişiler tarafından mucize olarak sunulmaya  devam ettikçe sağlık sorunları giderek büyüyecektir. Popüler kültürün etkileri her zaman olduğu gibi bu  önerileri de çok çabuk eskitecektir.Esas olan bilime ve kanıta dayalı  sürdürülebilir sağlıklı beslenme kilo yönetimi ve sağlık sorunlarında beslenme önerileri olmalıdır.

   PROTEİN NEDİR  ?

   PROTEİNLER Vücudumuzun en temel besin öğelerinden    öğelerindendir   Vücudun  .1 gr protein 4 kal enerji verir.Protein kaynakları  her yerde dile getirildiği gibi enerjisiz değildir .Unutmayalım vücudumuzun önemli bir bölümü proteinlerden oluşur.

Proteinler 2 temel kaynaktan vücudunuza alınır

  1. Hayvansal kaynaklar :et,tavuk,balık,hindi,yumurta ,sakatatlar
  2.  Bitkisel kaynaklar: Kurubaklagiller ,nohut,fasulye,barbunya,bezelye ve kuruyemişler

  Vücudumuzda proteinler kaslarımızın oluşumunu, eklemler ,iç organlarımız ,saç,tırnak,yumuşak doku oluşumunda ve görev alırlar.Hormonlarımızın yapısında bulunurlar.

   Vücudun sağlıklı yaşamsal fonksiyonlarını yerine getirebilmesi için ihtiyacı ölçüsünde hayvansal ve bitkisel kaynaklardan  dışarıdan protein alması gerekir.

  SAĞLIKLI BİR BİREYİN PROTEİN İHTİYACI NE KADARDIR  ?

 Her sağlıklı yetişkin bireyin (kişisel ve fiziksel  aktiviteye göre küçük farklılıklar göstersede )  eğer bir sağlık sorunu yoksa  0,8-1gr /kg  kilogram başına protein ihtiyacı vardır. Sağlık sorunları yok ise ihtiyaç dahilinde protein tüketmek  sağlığın kilonun  korunmasına  yardımcı olur. .Eğer karaciğer ve böbrek sağlığı sorunlarınız var ise konunun uzmanı  tarafından   önerilen miktarda  protein miktarı ve türünü  tüketmek  sağlığın ve yaşam kalitesinin korunması için  çok önemlidir..

FAZLA PROTEİN KİLO VERDİRİR Mİ ?

Protein içeren besin öğelerinin  enerjisi olduğunu unutmayın. Yüksek miktarda protein tüketimi ve  uygulamalarında sınırlı besin grubu ve besin miktarı tüketimi  ile  bir miktar metabolik hızı arttırılarak  doygunluk sağlansa da  geçici olarak sıvı ve  kilo  kaybı sağlanmış oluyor.. Bir süre sonra hızla kilo alma seyri başlayarak alınan kilo bir önceki kilodan daha yüksek seviyeye çıkarak srounun büyümsine neden oluyor.   .

 

FAZLA PROTEİN ve YÜKSEK PROTEİNLİ PROGRMALAR UYGULAMAK  ZARARLI MI ?

Yüksek  proteinli  beslenme programları  veya  ihtiyaçtan daha fazla protein tüketimi

-Yetersiz ve dengesiz beslenme

-Vitamin mineral yetersizlikleri

-Yetersiz karbonhidrat tüketimi

- Ürik asit düzeylerinde artış

- Depresyona yatkınlık

-Böbrek sağlığını etkilerken böbrek taşı oluşumunda arttış

-Karaciğer sağlığının bozulmasına

- Kalp  damar sağlığını etkiler ve hipertansiyon problemlerinin artmasına neden olur

-Bağırsak mikrobiyotasının bozulmasına ve zararlı bakterilerin  sayısı ve çeşidinde artış   

-Cilt  sağlığının bozulmasına ve cilt için gerekli vitamin mineral ve antioksidan açısından fakir beslenmeye 

-Kemik sağlığının ve kemik mineralizasyonunun  bozulmasına

-Yüksek miktarda doymuş yağ tüketimine  (HDL kolesterolde düşme LDL kolesterolde artma )

-Bağışıklık sisteminin zayıflamasına

- Gastrointestinal sorunlar ve bağırsak sağlığının bozulmasına( kabızlık vb )

-Çeşitli kanserlerin görülmesine

-Diyabet  ve insülin direncinin artmasına

-Kilo artışına sağlıklı kiloyu koruma sorunlarının yaşanmasına  ,  

   vb sonuçlar  ile karşılaşılmasına neden olmaktadırlar.

Proteinin fazlası zarar ihtiyacı kadar tüketimi yarar sağlar

Diyetisyen ŞENGÜL ÜRE

Diyetinfo

 Beslenme Eğitimi ve Danışmanlık

Bağdat caddesi –Caddebostan / Kadıköy /İstanbul

 

Diyetinfo İletişim / Ulaşım

Telefon 0 216 360 00 50
Whatsapp 0 532 411 30 68

Bağdat Caddesi No: 211/25 Ömür Apt Çiftehavuzlar / Kadıköy / İstanbul

Diyetinfo Güncel

Diyetinfo Güncel arşivi için tıklayınız...
ONLINE BESLENME DANIŞMANLIĞI

Zayıflamak istiyorsunuz
ama vaktiniz mi yok?

E-konsültans, görüntülü
konuşma / danışma
hizmet ile Diyetinfo
her zaman yanınızda.


Randevu için tıklayın
cheap jordans|wholesale air max|wholesale jordans|wholesale jewelry