ÇİKOLATA MASUM BİR KAÇAMAK MI ?

Genç yaşlı çocuk herkesin damağını şenlendiren çikolata neden bu kadar seviliyor ?

  “Çikolata en iyi mutluluk ilaçıdır “denenmesinin sebebi içersinde bulunan feniletilamin dir. .Bu madde endorfin  salınımının artısını sağlar .(Feniletalamin aşk malekülü olarak bilinir)

 

ÇİKOLATANIN FAYDALARI NELERDİR ?

 

   Kakao ürünleri ve çikolata insanlar tarafından yüzyıllardır tüketilmektedir.  Yapılan bir çok çalışma Çikolata ve kakao flavanollerden zengin  olduğunu tespit etmiştir.  Antioksidanlar  ve  Poliferoller açısından zengin olan ( prociyanidan ,catesin ,  epicatesin ) kakao tohumu ve çikolata kalp sağlığını destekler.

   İçerdiği lif  magnezyum , potasyum , fosfor , çinko vücut için doğru miktarda tüketildiğinde  genel sağlığa destek sağlamaktadır.Mutluluk hormonu olan seratonin salınımı destekler  depresyonun ve kanbasıncının düşürülmesine yardımcı olur.Ayrıca yapılan çalışmalarda içerisinde bulunan “teobramin “ın öksürüğe iyi geldiği tespit edilmiştir.  

      Tüketim esnasında porsiyon miktarına dikkat edilmesi kalp damar sağlığı diyabet  insülin direnci kilo problemi vb nedenlerden dolayı oldukça önemlidir. . Genellikle  kişisel özelliklere  göre hergün veya hafta da 3-4 gün  6.8 -10 gr bitter çikolata  tüketimi  makul tüketim miktarı olarak kabul edilmektedir.

 Ancak günümüzde   bitter  veya sütlü dışında sade  dolgulu Meyveli Kuruyemişli Biberli vb şekilde üretilen çikolata ilave edilen içeriklere göre de besinsel içerikleri değişmektedir.Bu tür  çikolata çeşitlerinde de  tüketilecek miktar çok önemlidir.

Bu kadar önemeli özellikleri olan kakao tohumu ve çikolata acaba günümüze kadar nasıl bir yolculuk ile geldi.

ÇİKOLATANIN  GÜNÜMÜZE YOLCULUĞU  

 

 Dünyanın en sevilen lezzetlerinin başına gelen çikolata çocuk, genç  ,yetişkin her bireyin  tüketim miktarında  zorluk yaşadığı   büyük bir lezzet   patlaması yaşatan  yiyecektir.   Özel zamanları kutlama ve ikramlarımızın vazgeçilmezi olan çikolata  günümüzde  temininin  kolay olması  sayesinde  “mutluluk kaynağı “ ve “vazgeçilmez “olarak adlandırılmaktadır. 

   Çikolata tropik kakao ağcının bitkisi olan kakaonun çeşitli karışım ve aromalar ile zenginleştirmesi ile elde edilir .M.Ö 1000 li yıllara kadar dayanan çikolatanın tarihi  ilk olarak Azteklerin ataları olan Olmecler tarafından Güney Amerika da kakaonun  keşfi ve  yetiştirilmesi ile başlar .Zamanla bu ağacın meyvelerini öğütülüp mısır unu  (veya tahıl unu ) ,su ve baharat ile karıştırp tüketmeyi öğrenirler  .Ayrıca efsanede anlatıldığına göre  Aztek kralı   kakao tohumları  ve su ile yapılan içecekten  günde 40-50 bardak içebiliyormuş   .Çikolata içebilmek o dönemde çok önemli bir olay olarak değerlendirilir. .  Aztek mitolojisine göre kakao ağacı, cennette yetişen “İyilik ve kötülük ağacı”nın yeryüzündeki temsilcisiydi

    Etimolojik anlamına bakıldığında  çikolata  , Aztek dilindeki “xocolatl” kelimesinden geldiği biliniyor .   Aztek dilinde kakao çekirdekleri gürültülü bir şekilde dövüldüğü için gürültü  anlamında “choco “ ve su  ile karıştırıldığı için  su“ atle” kelimelerinden”  chocolatle” olarak tanımlanır.Bu dönemlerde  Chocolati ,ye “özel içecek”” tanrılara sunulan içecek”  olarak ayrı bir önem veriliyor   .Aztekler genelde bu içeceği çeşitli ilavelerle soğuk olarak içmeyi tercih ettikleri bilinir..Ayrıca bu içecek  yine o dönemlerde    genelde soylu ve kralların  tükettiği bir içecekti .Soylu olmayan  insanlar tarafından  ise sadece önemli zamanlarda tüketiliyordu .Ayrıca rütbe sahibi insanlar   için özel ikram olarak sunulurdu 16. yyda  Meksika nın keşfi  ile İspanyol kosif Kristof Kolomb a bu içecek ikram  edilince Kolomb ve ekibinin çok hoşuna giden bu lezzet   İspanyollar tarafından önce Avrupa’ya, oradan da dünyaya 16.yy da yayılmaya başlar.Bu dönemlerde  Kakao çekirdeği o kadar değerliydi ki, alışverişlerinde para yerine kakao kullanımı dahi söz konusu olmuştur. Kakao  İnanç dünyalarını, kültürlerini de  zaman içinde etkiledi.

     Kakaonun Avrupa’ya ulaşması çikolata için yeni bir çağın başlangıcı olur.Ancak İspanyol kaşifin yanında bulunan arkadaşı bu kakao tanelerini Avrupa ya  getirdiğinde   ezerek süt ve bal ilavesi ile yeni sıcak içecek olarak  tanınmasını ve tüketilmesini sağlar.   Daha sonra bu içecek bütün Avrupa da ve Saraylarda itibar görür  

   Çikolata, Avrupa’ya adım attıktan sonra uzun süre seçkin kesime yönelik bir  içilebilen lezzet olarak yerini aldı.    Birçok Avrupa şehrinde  geniş kitlelerle buluşması ise Sanayi Devrimiyle  gerçekleşti. 1700’lerde kakao yağının bulunmasıyla beraber, katı çikolata yapımının yolu açılmış oldu ve ilk kalıp çikolatalar İngiltere’de üretildi. Diğer taraftan İsviçre de     Daniel Peter, 1875 yılında İsviçre’de ilk sütlü çikolata tabletini  satışa sunar. Ancak bu üretim ve satışı   arkadaşı kimyager Henri Nestlé’ye borçludur. Çünkü arkadaşı Henri Nestle 19.yy da  Yetersiz beslenmeye bağlı bebek ölümlerinin çok yüksek olduğu  zaman diliminde  sütten sıvının buharlaştırılmasını  ve  süt tozu elde edilmesini sağlar Bu buluş binlerce bebeğin beslenmesini  sağlayarak hayata tutunmasının desteklerken    sütlü çikolatanın üretimine ön ayak olmuştur. Bu çalışma , çikolatanın tadında  farklılık ve bir devrim yaşanmasını sağladı.  İsviçre’de kalıp haldeki ilk sütlü çikolata yapılır ve  çikolata denildiğinde akla ilk gelen marka olan Nestlé’nin doğuşu gerçekleşmiş olur.

 Gezgin ve maceraperest İtalyan   Gemelli Careri, Avrupa’yı gezerken    Osmanlı topraklarına da sıcak çikolayı getirir.   1693 yılında İzmir’de dostlarına ikram ettiği sıcak çikolata, Osmanlı topraklarındaki bilinen ilk çikolata deneyimi olarak değerlendirilir .Uzun süre, sadece  sarayın ve saraya yakın seçkin kişilerin tadını bildikleri  çikolata , Pera’da lüks oteller ve kafelerde sıcak çikolatanın sunulmasıyla tanınmaya başlanır. Bu sürecte Nestlé çikolataları İstanbul Karaköy’de ilk satış ofisinin açarak  Türkiye’de satılmaya başlanır.. Ardından 1927’de üretim Türkiye’ye taşınarak İstanbul Feriköy’de ülkenin ilk çikolata fabrikası açılır , Türk halkının çikolatayla tanışmasını ve sevmesi sağlanmış olur 
 

ÇİKOLATA TÜKETİRKEN DİKKAT

 

  Her bireyin çok severek yediği yerken pek bir şey düşünmediği ama yedikten sonra hem mutlu hem mutsuz olduğu lezzeti ve keyifli bir yiyecek.Öncelikle tüketmeden önce mutlaka sağlık sorunlarını gözden geçirmek gerekir.  .

 

Çikolata tüketirken : 

  1. Sağlık sorununuz var mı ?( özellikle diyabet insülin direnci kalp damar sağlığı  vb,)
  2. Ne kadar tüketmeli
  3. Ne zaman  tüketmeli
  4. Ne ile birlikte tüketmeli sorularını

 

Her besin tüketiminde olduğu gibi düşünerek bedeninize yapacağınız en iyi iyilik her zaman bilinçli tüketici olmaktır Yaşanan veya yaşanabilecek sağlık sorunlarına dikkat ederek .  cevabınızı verdikten   ortalama 6.8-10 gr / günde veya haftada 3-4  gün   ( gün içinde  diğer tükettiğiniz  ve  yanında tükettiğiniz gıdalara dikkat ederek ) tüketmeye çalışmak anlamlı olabilir.

Diyetinfo İletişim / Ulaşım

Telefon 0 216 360 00 50
Whatsapp 0 532 411 30 68

Bağdat Caddesi No: 211/25 Ömür Apt Çiftehavuzlar / Kadıköy / İstanbul

Diyetinfo Güncel

Diyetinfo Güncel arşivi için tıklayınız...
ONLINE BESLENME DANIŞMANLIĞI

Zayıflamak istiyorsunuz
ama vaktiniz mi yok?

E-konsültans, görüntülü
konuşma / danışma
hizmet ile Diyetinfo
her zaman yanınızda.


Randevu için tıklayın
cheap jordans|wholesale air max|wholesale jordans|wholesale jewelry