Akdeniz tipi beslenme modeli beyin sağlığınızı, genel sağlığınızı ve formunuzu korur. Beslenme modelinizin barındırdığı bir çok renk hafıza, cilt, kalp ve beden sağlığı için önemlidir. Ancak günümüzde yaygın olarak beslenme şeklinin değişmesi,sağlık, kilo ve hafıza sorunlarını gelecekte alzheimer gibi beyin sağlığı ile ilgili sorunların sıklıkla görülmesine neden olmaktadır.
Bu nedenle ;Sofranızda ve beslenmeniz de var olan yiyecekler bedeninizi, beyninizi zinde ve genç tutabilir, gelecekte hastalıklardan koruyabilir.
Hergün sofranızda bulundurun
-Bol renkli meyve ve sebze : Mevsimsel özelliklere göre tüketeceğiniz meyve ve sebzeler beslenmeniz ve sağlığınız için oldukça önemlidir. İçerdikleri antioksidanlar vitamin ve mineraller damar sağlığı, beyin sağlığını korurken posa ile toksinlerin vücuttan uzaklaştırılmasına ve kilo yönetimine yardımcı olurlar.
-Yumurta: Yumurta kolin içeriğine sahip en önemli besin öğelerinden bir tanesidir. Kolin bağırsaklardan kolaylıkla emilir ve kan-beyin bariyerini geçebilen tek vitamindir . Beyindeki kimyasal olaylarda rol alır. Hafıza ve beyni koruyan vitamin olarak adlandırılır. Sinirlerdeki iletilerde önemli görevi olan asetilkolin maddesi için gerekli bir moleküldür. Kolinin vücutta kompleks bir rolü vardır.Bunun dışında yumurta Avitaminin öncü maddesi olan lutein, zeoksantin açısından da zengindir.
-Omega 3 kaynakları :Yapılan çalışmalar da omega 3’ten zengin beslenme beyin gelişimi ve fonksiyonlarının devamında oldukça önemli bir rol oynar.
-Soğuk su balıkları veya somon : Haftada 1-2 kez uygun pişirme koşullarında hazırlanan balık ;besinsel anlamda bedeninizi ve zihninizi korumaya yardımcı olur.İçerdikleri hayvansal omega 3 (Beyinde de bulunan vücudumuzdaki tüm sinir hücrelerinin yapı taşıdır. Öğrenme ve hafıza fonksiyonlarında etkilidir.. Eksikliğinde dikkat ve konsantrasyon bozukluğu, disleksi (okuma bozukluğu), bunama, depresyon, bipolar kişilik bozukluğu (manik depresif hastalık)ve şizofreni görülme sıklığı artar. Yaşlılarda bilişsel bozukluğun iyileştirir) protein,iyot ve fosfor ile beyninizi ve hafızanızı destekler.
-Ceviz , Badem ve diğer kuruyemişler :Bitkisel protein kaynakları olarak değerlendirmesinin yanı sıra mineraller açısından da zengindir. Selenyum ve bitkisel omega 3 içeriği olarak oldukça önemli bir yere sahip olan kuruyemişler bilişsel fonksiyonların arttırılmasında önemli görevleri vardır.Günde yetişkinlerde 30 gr kuruyemiş zihinsel performans ve kilo yönetimi açısından da etkilidir.
-Kırmızı et ve demir içeriği zengin beslenme :Kaliteli protein kaynaklarından zengin beslenme bedenin protein ihtiyacını karşılarken aynı zamanda demirden zengin beslenme de sağlanmış olur Demir minerali hafıza öğrenme üzerinde önemli etkiye sahiptir.
-Üzümsü kırmızı ve mor meyveler : En güçlü antisiyonin içeriğine sahip olan üzüm, yaban mersini, turna yemişi, mor evbrik bilişsel fonksiyonlar ve damar sertliğinin önlenmesi için önemlidir.
-Zeytinyağı: Yemeklerinizde ve günlük beslenmenizde içerdiği doymamış yağ asitleri ile kalp cilt yağ ve beyin sağlığınızı korur.
-Çay:Flovonidler – polifenoller açısından zengin olan açısından zengin çay çeşitli şekillerde beyazı siyah, yeşil, aromalı olarak tüketilerek dikkat beyin sağlığı ve hafıza üzrinde etkilidir.
-Kakao ve kırmızı şarap : polifenol içierikleri ile hafıza ve beyin sağlığı üzerinde olumlu etkiler sağlarlar
- Zerdeçal :Vücutta enflamasyonun giderilmesine yardımcı olurken dikkat üzerinde ve hafıza üzerinde olumlu etki yaratır.
-Egzersiz Egzersiz yapma alışkanlığı kazanmak bedeni ve genel sağlığı olumlu etkilerken hem beyni güçlendirir.Yapılan çalışmalarda egzersiz yapan bireyler