Günümüzde önemli beslenme sorunlarından biri de gizli açlıktır. Gizli açlık az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde sık görülen bir beslenme sorunudur. Besinler gerek fiziksel gerekse zihinsel anlamda beden sağlığı üzerinde doğrudan etkilidir.Bu nedenle kaliteli yaşam sağlığın korunması için yeterli ve dengeli beslenme oldukça önemlidir. Sağlıklı beslenme ile Yaşamın sürdürülmesi için gerekli olan besin öğelerini yeterli ve dengeli miktarda kişisel farklılıklar dikkate alınarak besinler sayesinde sağlamak gerekir. İnsan bedeni için her besin öğesinin önemi ve her birinin ayrı görevi vardır. İnsan bedeni besinlerden aldığı besin öğelerinden, bazı besin öğelerinin sentezleyebilir. Sentezleyemediği besin öğelerini ise besinler sayesinde temin eder.
Karın doyurmak,yeterli ve dengeli beslenmek anlamına gelmez. Ancak dengeli beslenilmediğinde veya besin değeri zengin, güvenli besine ulaşılmadığında dahi,selenyum ,demir, çinko, iyot, gibi hayati önem taşıyan mikro besin öğelerinin vitamin ve mineral yetersizlikleri ortaya çıkabilir. Bu vitamin ve minerallerin yetersizliği ve ise “gizli açlık” olarak tanımlanmaktadır. Gizli açlık, gerek yetersiz beslenme gerek aşırı beslenme durumunda ortaya çıkabilen beslenme sorunudur.
Günümüzde tüm dünya da yaşanan da şişmanlık ve obezite ve beslenmeye bağlı hastalıkların görülme sıklığının artması ile birlikte elzem besin öğelerine olan ihtiyaç da artmaktadır. Yaşam kalitesi için önemli besin öğelerinin yetersiz alımının sonuçları kısa veya uzun vadede belirti vermeyebilir. Ancak Gizli açlık, dikkat dağınıklığı, zeka gelişimi kişinin bağışıklık sisteminin zayıflaması, kilo artışı fiziksel ve zihinsel gelişme sorunları hatta ölümler gerçekleşebilir. .
Rakamlar anlatıyor :
-
Gizli Açlık Dünya nüfusunun %10’u yani yaklaşık 795 milyon kişi açlıkla mücadele etmektedir.
-
Yılda ortalama 807 bin çocuk A vitamini, çinko veya diğer besin öğesi yetersizlikleri yani gizli açlık sebebiyle gelişim bozukluğu yaşamaktadır.
-
Küresel sağlık sorunlarının %10’undan Vitamin ve mineral yetersizlikleri sorumludur.
-
UNİCEF’e göre her saniyede bir çocuk beslenemediği için hayatını kaybetmektedir.
-
Gelişmekte olan ülkelerdeki kadınların %40’ının demir eksikliği sonucu sağlıkları bozulmaktadır.,
-
Ağır anemi her yıl 50.000’den fazla kadının doğum sırasında ölümüne neden olmaktadır
-
Ülkemizde beslenme sorunları ve metabolik hastalıklar bağlı ölüm oranı %5.1’e ulaşmıştır.
-
Dünya sağlık örgütü (WHO ) ne göre:
-Her yıl, 5 yaş altı ve 7 milyon çocuk, gizli açlık sebebiyle hayatını kaybetmektedir.
-Dünyada her yıl 6 ay – 5 ay arası 450.000 çocuğun çinko yetersizliğine bağlı hastalıklardan dolayı yaşamını yitirdiğini bildirmektedir.
-Türkiye’yi çinko yetersizliğinin görüldüğü Mısır, İran, Irak, Hindistan, Çin, Pakistan gibi ülkelerin başında göstermektedir.
Sağlıklı yeterli ve dengeli beslenme her yaş grubu özellikle bebekler, hamileler, yaşlılar için çok önemlidir. Karın doyurmak değil kaliteli beslenebilmek için sağlıklı besin, sağlıklı pişirme yöntemleri doğru porsiyonlar ile her yaş grubuna beslenme bilincinin ve farkındalığının kazandırılması gerekir.