RAMAZAN AYINDA SAĞLIKLI ORUÇ TUTABİLMENİN İPUÇLARI

  Özellikle diyabet,kalp damar hastalıkları, olanlar, hipoglisemi sorunu olanlar çocuklar,kolesterol sorunu olanlar,hamile ve emzikli anneler,kanser böbrek hastaları doktorlarının uyarılarına mutlaka kulak vermelidirler.

  Sağlığı oruç tutmaya elverişli kişilerde uzun süren açlığın etkisi ramazan sofraları ile birleşince kilo alma dışında   başka sağlık sorunları yaşayabilirler. Bu nedenle   özel dönemde       beslenme önerilerine dikkat ederek

  RENKLİ  ÇEŞİTLİ YETERLİ VE DENGELİ BESLENME ile  sağlığınız çok rahat  koruyabilirsiniz.

 

 

 

1-İFTAR VE SAHUR ARASINDA 2.5 -3 Lt SU TÜKETMEYE ÇALIŞIN:

Oruc tutulan zamanın uzun  olması nedeniyle vücudumuzda sıvı kaybı  artacaktır..Bu nedenle  iftarınıza mutlaka önce yudum yudum  su içerek   başlayın. Bağırsak hareketlerinin düzenli olması vücut fonksiyonlarının düzenlenmesi için “ Su  “  yerine  çay ,kahve ,asitli içecekleri koymayın. İftar ille sahur  arasında mutlaka 2.5-3 lt su içemeye çalışın.

 

2- HIZLI YEMEK YEMEYİN:

 Uzun süren açlığın arkasından yemek yeme hızınızı mutlaka kontrol edin. Yavaş ve iyi çiğneyerek tüketmek hem sindirim sisteminizin sağlığına hem de  kilo kontrolüne yardımcı olur.

 

          3- İFTAR ÖĞÜNÜNÜ BÖLEREK TÜKETİN :

             İftar öğününüzü  hızlı bir  şekilde  bir kerede değil.  Mutlaka iki veya üç aşamada tüketmeye  gayret edin. Arada mutlaka   kadar mola verin. Eğer alışkanlıklarınız arasında  iftarınıza  iftariyeliklerle    başlamak  var ise mutlaka yemek yeme hızınıza ve seçiminize dikkat edin :     1 dilim az yağlı peynir,2-3 zeytin,1-2 hurma, 1 avuç içi kadar pide (mümkünse kepekli)veya 1 dilim tam buğday ekmeği domates salatalık ve açık çay    şeklinde olabilir. ( kaymak ,tereyağı uzak durulması gerekenler  arasındadır.)

                 Ancak bu küçük atıştırmalıkları mutlaka yavaş ve iyi çiğneyerek tüketmeye çalışın .İftariyeliklerinizi atıştırdıktan sonra  1 küçük kase  az yağlı bir çorba hem tokluğunuzu destekleyecek hem de sindiriminize yardımcı olacaktır. 

 

 

4-LİFTEN ZENGİN BESLENMEYİ İHMAL ETMEYİN :

   Lif vitamin mineral ve antioksidanlar açısından zengin olan  salata, iftar sofralarınız da mutlaka hak ettiği yeri almalı. Salatalarınızı  soslar yerine   sadece  limon ve az zeytinyağı  ile  lezzetlendirin

 

5 –SEBZE YEMEKLERİNİ  HERGÜN TÜKETİN 

 

 İftarlarınızda  mevsim sebzelerinden oluşan zeytinyağlı veya et içeren etli sebze  yemeğini besin  çeşitliliği , lif ve doygunluğa yardımcı olması açısından   tüketmeye  gayret edin .  .

 

6- HERGÜN 2-3 BARDAK SÜT VEYA YOĞURT TÜKETİN

   Yapılan çalışmalar ramazan döneminde  SÜT ,YOĞURT VE AYRAN tüketiminin azaldığını göstermektedir. Gerek  kalsiyum , protein ve karbonhidrat içermesi gerekse kilo yönetimine destek olması açısından mutlaka iftarlarınızda yoğurt , ayran veya cacık bulundurmaya  çalışın

 

7- İFTAR VE SAHUR ARASINDA ÖĞÜN TÜKETİN    

     İftar ile sahur arasında    kan şekeri sindirim sisteminiz sağlığı ve kilonuzun iyi yönetilebilmesi için   mutlaka  1-3 ara  öğün   tüketin

     Uyanık olduğunuz saatler içinde   1-2  saat ara ile  küçük ara öğün tüketmek ile bir öğünde yoğun yiyecek tüketmenizi engel olarak  ve kilo yönetiminize yardımcı olur.

 

 8-  2-3 PORSİYON MEYVE TÜKETİN

     Ara öğünlerde ölçülü olmak kaydı ile mevsim meyvesi (kabukları ile yenilebilen meyveleri kabukları ile yemek kaydıyla )  ile birlikte   süt veya yoğurt  veya ceviz, badem tüketerek   iştah ve kilo kontrolüne yardımcı olacaktır.

  9- HAREKETLİ OLUN :

     İftardan  30-40 dk sonra  sonra   hafif yürüyüşler  yaparak hareketliliğinizi arttırarak kan şekerinizi ve kilonuzu dengeleyebilirsiniz.

 

10 –PROBİYOTİK İÇERİĞİ ZENGİN BESLENİN

  Ramazan ayında bağırsak hareketlerinin azalması ile kabızlık ve sindirim  problemleri  sıklıkla yaşanır.Bu özel dönemde bağırsak mikrobiyatası  da kısmi değişiklikler yaşar. Beslenmenizde probiyotik + prebiyotik  zengini besinlere  mutlaka yer vermeye çalışın.

   

 

11 –TATLI YI TADINDA BIRAKIN :

  Canınız tatlı isterse   önceliğinizin    sütlü ( eger bir sağlık sorununuz yok ise )  tatlı olmalı. Üzerine   bir miktar tarcın ve ceviz ilave ederek kan sekerinizin  (eğer diyabet vb sağlık sorununuz yok ise ) dengede kalmasına yardımcı olabilirsiniz.

 

 

 

12- SAHURSUZ ORUÇ TUTMAYIN !!!!!!!

 

Sahur  oruç tutarken en önemli öğündür.Sahuru mutlaka tüketin .  .

Genellikle tercihiniz  

   Kahvaltıda tüketilen çeşitler  : yumurta ,peynir ,domates, salatalık ,açık çay kepekli ekmek , zeytin , ceviz taze meyve  ve kuru meyve  seçeneklerini  menemen, vb olmalıdır.Ağır yemeklerden et yemekleri , pilav, kızartma ve çok yağlı börek vb sağlığınız açısından uzak durmaya çalışın.

 .Sahurda  su  içmeyi ihmal etmeyin.

 

- SAHURDAN YAKLAŞIK 30 DK SONRA YATMAYA GAYRET EDİN

Diyetinfo İletişim / Ulaşım

Telefon 0 216 360 00 50
Whatsapp 0 532 411 30 68

Bağdat Caddesi No: 211/25 Ömür Apt Çiftehavuzlar / Kadıköy / İstanbul

Diyetinfo Güncel

Diyetinfo Güncel arşivi için tıklayınız...
ONLINE BESLENME DANIŞMANLIĞI

Zayıflamak istiyorsunuz
ama vaktiniz mi yok?

E-konsültans, görüntülü
konuşma / danışma
hizmet ile Diyetinfo
her zaman yanınızda.


Randevu için tıklayın
cheap jordans|wholesale air max|wholesale jordans|wholesale jewelry