HASHİMOTO TİROİDİTİ NEDİR ?
Yorgunluk ,depresyon , kabızlık, kilo alma, aşırı üşüme vb şikayetleriniz varsa ve bunun üstüne cildiniz kuruyor saç dökülüyorsa bir endokrin veya dahiliye doktoruna giderek tiroid bezinin ile ilgili muayenelerini yaptırmanız gerekmektedir.Troid bezinde ortaya ortaya çıkan fonksiyon bozuklukları hipotroidi , hipertroidi,vb ile birlikte hashimato olarak sıklıkla görülmektedir.
Hashimoto tiroiditi diyetisyeni (kronik tiroidit) , İmmun sistemin yani vücudumuzun bağışıklık sisteminin troid bezine saldırdığı ve tahrip ettiği sisteminin kendisine düşman hale geldiği otoimmün bir hastalıktır.
Hastalığı ilk kez tarif eden Japon cerrahın ismi ile anılan hashimoto tiroiditinde tiroid bezi uzun vadede kademeli olarak tahrip olur ve dolayısıyla bazen tiroid hormonu seviyeleri yetersiz kalır. Bazen de hastaların tiroid bezi normal çalışmaya devam etse de hastalık ilerledikçe, tiroid bezi daha az tiroid hormonu üretebilir ve zaman zaman hipotiroidi sorunu ile karşılaşılabilir. Yapılan çalışmalarda saptanan hipotroidizm vakalarının yarısından fazlasının da hashimoto troditine dönebildiği gösterilmektedir.
Bazı durumlarda normalde yeterli olan tiroid fonksiyonları gebelik döneminde, artmış tiroid hormon ihtiyacını karşılayamayarak, kısmen yetersiz kalabilir bu hastalara gebelik süresince ve süt verme sırasında ilaç (tiroid hormonu) desteği vermek gerekebilir.
Hashimoto hastalığının semptomları nelerdir ?
Hashimato diyetisyeni Şengül üre haşhimato uzun süre fark edilmeyebilir ve tiroid bezi aşırı tahrip olabilir ve hipotiroidi gelişebilir.Hashimato tanısı alan bireylerin mutlaka doktorları ile düzenli görüşüp TSH değerlerinin düzenli aralıklarla ölçtürmesi ve takip etmesi gerekmektedir.
-
Soğuğa tahammülsüzlük , çok üşüme
-
Kilo alma
-
Yağlanma
-
Yorgunluk ve uyku hali
-
Güçsüzlük
-
Konsantrasyon bozukluğu
-
Düşünme zorluğu
-
Adet düzensizlikleri
-
Kabızlık
-
Depresyon
-
Boyunda genişleme
-
Eklem veya kas ağrıları
-
Saç dökülmesi
-
Ciltte kuruluk
-
Kırılgan tırnaklar
-
Yüzde ve bazen tüm vücutta şişlik Görülebilmektedir.
Hashimoto tiroiditi, her yaş grubu insanda görülebilir . Ancak sıklıkla orta yaştaki kadınlarda ve aile öyküsünde tiroid hastalıkları olan kişilerde görülmektedir. Stres ,gebelik , menapoz, çevresel etmenler , oksidatif stres aşırı kısıtlı ve katı diyetler vb tetikleyici etkenler olabilir. Ayrıca bireylerde tip 1 diyabet, vitiligo vb başka bir otoimmün hastalığın varlığı, kronik tiroidit riski artabilmektedir.
HASHİMOTO TİROİDİTİ VE BESLENME
Otoimmun hastalıklardan bir tanesi olan Hashimato önerilen doz ve içerikteki ilaçlarını düzenli tüketmeleri çok önemlidir. Bireysel farklılıklar gösterse de sağlıklı yeterli ve dengeli beslenmeleri ve düzenli takip ve ilaç kullanımları yaşam kalitelerinin arttırmasını desteklemektedir.
Hashimato tiroiditi olan bireyler nasıl beslenmeli ?
Tamamen bireysel ihtiyaçlara göre ve Kişisel farklılıkları dikkate alarak
- Açlık diyetleri katı ve tek yönlü zayıflama diyetlerinden uzak durarak
-Tamamen kişilere özel olarak planlanmış
-Antiinflamatuar bir beslenme programı
- 3 ana 2-3 ara öğünden oluşan
-Proboyotik icerigi zengin
-Selenyumdan zengin (Selenyumdan zengin beslenme ve gerekirse selenyum alınması Tiroid bezi fonksiyonlarının daha sağlıklı çalışabilmesi gerekli olduğu birçok çalışmada gösterilmiştir . Yapılan çalışmalarda düşük Selenyum seviyeleri tiroid hastalığına artırdığı gösterilmiştir )
-Omega 3 içeriği zengin
-Rafine karbonhidrat içeriği düşük
-Kaliteli karbonhidrat kaynaklarından bireyin ihtiyacı kadar tüketimi sağlanarak
- Posa içeriği zengin
-Çinko içeriği zengin
- Demir içeriği tamamen bireye göre planlanmış
- 4-5 porsiyon mevsim meyve ve sebzesi içeren
-İyot içeriği doktorun önerisine göre belirlenmiş
- Yağ içeriği ve yağ asitleri içeriği kalitesi dengeli ve yeterli
- Glisemik indeksi düşük
-Besin duyarlılığı varsa eliminasyon programı uygulayarak
-Dvitamini içeriği zengin ( ihtiyaç halinde takviye kullanarak ) olacak sekilde beslenmeli
- Çölyak sorunu gelişmiş ise veya duyarlılık saptanmış ise gluten içeriği açısından denetlenmiş veya kısıtlanmış beslenme programları veya eliminasyon uygulanmış beslenme programları uygulayarak (tamamen bireye özel olmak kaydıyla önemli eğer tansı konmuş veya gelişmiş bir çölyak var ise )
-ılımlı alkol tüketimi ( Bireysel farklılıklar söz konusu olabilir )
- Kilo fazlası veya şişmanlık veya obezite sorunu var ise tamamen kişiye özel bir beslenme programı ile beslenme sağlanmalıdır.
Hashimato tiroiditi hastasi kilo verebilirmi ?
Eğer bir profesyonel destek alıyorsa beslenme programına uyan her birey gibi hashimato sorunu yaşayan bireylerde kilo verebilir. Beslenme açısından bir destek almıyorsa yine sağlıklı seçimlerden oluşan bir beslenme modeli ve egzersiz ile kilo almanın önüne geçip vermek için adımlar atılabilir. Ancak her bireyin ve her sağlık sorununun farklı olduğunu kişisel farklılıklara ve özelliklere göre verilecek kilo ve yağ oranının farklılıklar oluşturduğunu her bireyin hedefinin farklı olduğunu her zaman hatırlamak gerekir.