HASHİMATO TİROİDİTİ KİLO VERMENİZE ENGEL DEĞİL

HASHİMOTO  TİROİDİTİ  NEDİR ?

  Yorgunluk ,depresyon , kabızlık, kilo alma, aşırı üşüme  vb şikayetleriniz varsa ve bunun üstüne cildiniz kuruyor  saç dökülüyorsa bir endokrin veya dahiliye doktoruna giderek   tiroid bezinin ile ilgili muayenelerini yaptırmanız gerekmektedir.Troid bezinde ortaya  ortaya çıkan fonksiyon  bozuklukları hipotroidi , hipertroidi,vb ile birlikte hashimato olarak sıklıkla görülmektedir.

  Hashimoto tiroiditi diyetisyeni (kronik tiroidit) ,  İmmun sistemin yani vücudumuzun bağışıklık sisteminin troid bezine saldırdığı ve tahrip ettiği  sisteminin kendisine düşman hale geldiği    otoimmün  bir hastalıktır.

    Hastalığı ilk kez tarif eden Japon cerrahın ismi ile anılan hashimoto tiroiditinde  tiroid bezi uzun vadede kademeli olarak tahrip olur ve dolayısıyla bazen tiroid hormonu seviyeleri yetersiz kalır. Bazen de hastaların tiroid bezi  normal çalışmaya devam etse de  hastalık ilerledikçe, tiroid bezi daha az tiroid hormonu üretebilir ve zaman zaman  hipotiroidi  sorunu ile karşılaşılabilir. Yapılan çalışmalarda saptanan hipotroidizm vakalarının yarısından fazlasının da hashimoto troditine dönebildiği gösterilmektedir.

   Bazı durumlarda normalde yeterli olan tiroid fonksiyonları gebelik döneminde, artmış tiroid hormon ihtiyacını karşılayamayarak, kısmen yetersiz kalabilir bu hastalara gebelik süresince ve süt verme sırasında ilaç (tiroid hormonu) desteği vermek gerekebilir.

 Hashimoto hastalığının semptomları  nelerdir ?

 Hashimato diyetisyeni Şengül üre haşhimato   uzun süre fark edilmeyebilir ve  tiroid bezi aşırı tahrip olabilir ve hipotiroidi gelişebilir.Hashimato tanısı alan bireylerin mutlaka  doktorları ile düzenli görüşüp  TSH değerlerinin düzenli aralıklarla ölçtürmesi ve takip etmesi  gerekmektedir.

  1. Soğuğa tahammülsüzlük , çok üşüme
  2. Kilo alma 
  3. Yağlanma
  4. Yorgunluk ve uyku hali
  5. Güçsüzlük
  6. Konsantrasyon bozukluğu
  7. Düşünme zorluğu
  8.  Adet düzensizlikleri
  9.  Kabızlık
  10.  Depresyon
  11.   Boyunda genişleme  
  12.   Eklem veya kas ağrıları
  13.  Saç dökülmesi
  14. Ciltte kuruluk
  15.  Kırılgan tırnaklar
  16. Yüzde ve bazen tüm vücutta şişlik Görülebilmektedir.

 

  

   Hashimoto tiroiditi, her yaş grubu insanda  görülebilir . Ancak sıklıkla  orta yaştaki kadınlarda ve aile öyküsünde tiroid hastalıkları olan kişilerde görülmektedir.  Stres ,gebelik , menapoz, çevresel  etmenler  , oksidatif stres   aşırı kısıtlı ve katı diyetler vb  tetikleyici etkenler olabilir. Ayrıca bireylerde  tip 1 diyabet, vitiligo  vb  başka bir otoimmün hastalığın varlığı, kronik tiroidit riski artabilmektedir.  

HASHİMOTO  TİROİDİTİ VE BESLENME

 Otoimmun hastalıklardan bir tanesi olan Hashimato   önerilen doz ve içerikteki ilaçlarını düzenli tüketmeleri çok önemlidir. Bireysel farklılıklar gösterse  de sağlıklı yeterli ve dengeli beslenmeleri   ve düzenli takip ve ilaç kullanımları yaşam kalitelerinin  arttırmasını desteklemektedir.


Hashimato tiroiditi olan  bireyler  nasıl beslenmeli ?

 Tamamen bireysel ihtiyaçlara göre ve Kişisel farklılıkları dikkate alarak  


- Açlık diyetleri katı ve tek yönlü zayıflama diyetlerinden uzak durarak  

-Tamamen kişilere özel olarak planlanmış

-Antiinflamatuar bir beslenme programı  


- 3 ana 2-3 ara öğünden oluşan

-Proboyotik icerigi zengin


-Selenyumdan zengin  (Selenyumdan zengin beslenme  ve gerekirse selenyum alınması Tiroid bezi fonksiyonlarının daha sağlıklı çalışabilmesi   gerekli olduğu birçok çalışmada gösterilmiştir . Yapılan çalışmalarda düşük Selenyum seviyeleri tiroid hastalığına artırdığı gösterilmiştir  )


-Omega 3 içeriği zengin


-Rafine karbonhidrat içeriği düşük

-Kaliteli karbonhidrat kaynaklarından bireyin ihtiyacı kadar tüketimi sağlanarak


- Posa içeriği zengin

-Çinko içeriği zengin

- Demir içeriği tamamen bireye göre planlanmış

- 4-5 porsiyon mevsim meyve ve sebzesi içeren

-İyot içeriği doktorun önerisine göre belirlenmiş

- Yağ içeriği ve yağ asitleri içeriği  kalitesi dengeli ve yeterli

- Glisemik indeksi düşük

-Besin duyarlılığı varsa eliminasyon programı uygulayarak

 -Dvitamini içeriği zengin ( ihtiyaç halinde takviye kullanarak )  olacak sekilde beslenmeli

- Çölyak sorunu  gelişmiş ise veya duyarlılık saptanmış ise  gluten içeriği açısından denetlenmiş   veya  kısıtlanmış beslenme programları veya eliminasyon  uygulanmış beslenme programları uygulayarak (tamamen bireye özel olmak kaydıyla  önemli eğer tansı konmuş veya gelişmiş bir çölyak var ise )

-ılımlı alkol tüketimi ( Bireysel farklılıklar söz konusu olabilir )

- Kilo  fazlası veya şişmanlık veya obezite sorunu var ise tamamen kişiye özel  bir beslenme programı ile beslenme sağlanmalıdır.

 

Hashimato tiroiditi  hastasi kilo verebilirmi ?


Eğer bir  profesyonel destek alıyorsa beslenme programına uyan her   birey gibi hashimato  sorunu yaşayan bireylerde  kilo  verebilir. Beslenme açısından bir destek almıyorsa yine  sağlıklı seçimlerden oluşan bir beslenme modeli ve egzersiz ile kilo almanın önüne geçip vermek için adımlar atılabilir. Ancak  her bireyin ve her sağlık sorununun farklı olduğunu kişisel farklılıklara  ve özelliklere göre   verilecek kilo ve yağ oranının farklılıklar oluşturduğunu her bireyin hedefinin farklı olduğunu her zaman hatırlamak gerekir.  

 

 

Diyetinfo İletişim / Ulaşım

Telefon 0 216 360 00 50
Whatsapp 0 532 411 30 68

Bağdat Caddesi No: 211/25 Ömür Apt Çiftehavuzlar / Kadıköy / İstanbul

Diyetinfo Güncel

Diyetinfo Güncel arşivi için tıklayınız...
ONLINE BESLENME DANIŞMANLIĞI

Zayıflamak istiyorsunuz
ama vaktiniz mi yok?

E-konsültans, görüntülü
konuşma / danışma
hizmet ile Diyetinfo
her zaman yanınızda.


Randevu için tıklayın
cheap jordans|wholesale air max|wholesale jordans|wholesale jewelry